DAG ELF: WEER THUIS & OLIJVEN INMAKEN
We zijn weer thuis in Amsterdam. Nog steeds met de blauwe lucht in mijn gedachte en de zoete geur van olijven in mijn neus, sta ik met twee voeten stevig in mijn eigen keuken. Er moet weer gekookt worden want er staan een aantal boekingen in de agenda. Er is geen tijd om een mooi Italiaans menu te bedenken, hoewel mijn hoofd omloopt met smaken, combinaties en geuren. Volgend jaar als ik terugkom, maar een speciale Toscaanse week inlassen voor een spetterend menu.

OLIJVEN INMAKEN
Wil jezelf ook olijven inmaken, is hier een simpel recept. Probeer via je lokale Turkse groenteman aan olijven te komen. Je kunt zwarte en groene olijven gebruiken. Zwarte olijven zijn rijp en de groene nog niet. Meestal worden de zwarte gebruikt om olie van te persen.


Recept
OLIJVEN INMAKEN
Voor een later moment. TIP: veel maken.... het gaat snel!

PER KILO OLIJVEN
1000 gram olijven
100 gram keukenzout

Kneus de olijven door ze met een hamertje te tikken. Je kunt ze ook heel laten. Ze hebben dan alleen langer nodig om te rijpen in de pot en je hebt een loog oplossing nodig om tot de pit door te dringen.
Neem een plastic emmer die voor consumptie geschikt is. Een oude frietsaus emmer van je buurman de snackbarhouder is perfect. Doe de geplette olijven in de emmer en giet er koud water op. Leg op de olijven een groot bord, zodat alles is ondergedompeld en gaan olijf ontsnapt en komt boven drijven. Deze zullen later bederven. Gedurende 12 dagen giet je het water af en vervang je het oude water met vers water. Niet bang zijn als je een sissend geluid hoort bij het openen van de emmer. Dit kan geen kwaad. Groene olijven hebben langer nodig hun bitterheid te verliezen dan zwarte. Als je wilt weten of de olijven goed zijn, kun je dit testen door een olijf open te bijten. Smaakt hij bitter, moet je nogmaals water verversen en wachten. Is de bitterheid verdwenen, kun je het zout bad klaar gaan maken. Voordat je het oude water weg gooit, meet je even hoeveel dit is, dan weet je precies hoeveel pekel je klaar moet maken voor je olijven.

PEKEL OPLOSSING
Breng het water met het zout aan de kook en laat vervolgens afkoelen.
Doe alle olijven weer in de schoongemaakte emmer. Uiteraard kun je ze nu ook in glazen potten stoppen, maar ik vindt een emmer in dit stadium nog steeds handig. Je kunt ze over een maand, als je klaar met het pekelen over doen in mooie potjes.
Doe alle olijven dus weer in de schoongemaakte emmer. Giet het afgekoelde pekelwater op de olijven, zodat alle olijven volledig onder water staan. Leg een groot bord op de olijven zodat alles weer is ondergedompeld en geen olijf ontsnapt.
Dit laat je zo een maand staan.
Giet je de pekel af en spoel de olijven onder koud water schoon en laat ze in een nieuw koud waterbad met deksel erop 24 uur in de koelkast “ontzouten” Zijn ze nog steeds te zout  herhaal dit proces.BOTTELEN
Neem glazen potten die goed zijn schoongemaakt en een goed sluitende deksel hebben. Gebruik hiervoor de gewone galzen potten die je hebt. Hier kun je rustig de afwasmachine voor gebruiken. Geen noodzaak om met soda aan de slag te gaan.
Doe in iedere pot wat specerijen en kruiden naar wens. Mijn favoriet is citroen met tijm en een paar tenen geplette knoflook met een rood pepertje voor het oog.
Stop de goed uitgelekte olijven in de potten, overgiet met zonnebloem olie en sluit de deksel goed af.
Zet weg op een donkere plaats.
Smullen maar!Reacties