DAG NEGEN: 1.177 kg, op naar de frantoio!

PLUK RESULTAAT EINDE DAG:
..... kratjes van plm. 24 kilo ieder.


Vandaag gaan de olijven naar de pers. Voor ons een spannende dag, we horen hoeveel er precies geplukt is, wat de kwaliteit en wat de opbrengst aan kilo's/liters olijfolie is (men rekent in kilo's). Joep en Jan rijden op en neer naar de frantoio (olijven perserij) om de 50,5 kratten weg te brengen. (foto eveline)

Er is 1.177 kilo geplukt. De opbrengst is minder dan andere jaren (resa 12,6). Aan het einde van de persing is er 148,3 kilo olie (= 160,5 liter).
voo rons dames, ligt er een welkom dagje in Florence in het verschiet. Met 15 graden en een blauwe lucht drentelen we over de Mercato en de Piazza della Repubblica waar we de ene na de andere lekkernij proeven. Door een lieve gezette Italiaanse papa die in witte stofjas zijn waar verkoopt alsof het om goud gaat, wordt ons verteld dat we de lekkerste Parmezaanse kaas van heel Italie hebben gekocht (de Florentijnse dames voor het stalletje knikken instemmend, uiteraard ;)

Marktwaar in Florence
Het olijven brood ga ik bij thuiskomst direct maken, moet niet te moeilijk zijn.
In de avond rijden we over de slingerende weg met 600 haarspeldbochten weer terug naar Podere Cerale, omzeilen drie dikbillige dassen en een handvol padden. Gelukkig ontmoeten we geen wilde zwijnen.

Vandaag krijgen we als menu een feestmaal dat begint met een olijvencoctail. Een wonderbaarlijk lekkere combinatie van grappa, gin, gecrushed citroenijs, de nieuwe olijfolie en vruchtensap.


SALSSICE TOSCANA
Recept
PASTA SCOGLIO
Het recept uit Florence
Heerlijk gegeten op een Florentijns terras

VOOR 4 PERSONEN

2 lepels olijf oli
2 tenen knoflook, gehakt
1 blik hele tomaten
Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
1 theelepel oregano
1 pak spaghetti
2 eetlepels olijfolie
4-6 middelgrote coquilles
8 middelgrote gepelde garnalen
1 takje verse oregano
1 takje verse tijm
8 mosselen
1/2 kopje witte wijn

SAUS MAKEN

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur . Bak de knoflook goudbruin. Terwijl de knoflook bruint, giet tomaten in een kom en roer ze kappot met een vork. Zodra knoflook bruin is, tomaten en hun sap, zout, peper en oregano toevoegen. 

Laat het geheel gedurende 45 minuten sudderen op een laag vuur. voeg af en toe water toe als hij te dik wordt. De saus moet een rijke rode kleur zijn. 

PASTA KOKEN


Kook ondertussen de pasta klaar. Uitlekken en bewaar 1 kopje kookwater .

Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Bak de coquilles op matig hoog vuur , ongeveer 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin aan beide kanten. Haal ze uit de pan en bewaar ze op een bord. In dezelfde pan, bak je de garnalen tot ze mooi roze zijn. Ongeveer 1-2 minuten. Haal ze uit de pan, bewaar ze bij de coquilles. Maak de pan NIET schoon!!!!
Doe het overgebleven pastawater even in de vis koekenpan en gooi dit terug om er een beetje vis bouillon van te maken voor de mosselen. Voeg het takje thijm, oregano en de olie toe. Als het kookt, direct de mosselen toe voegen. Vuur uit en met deksel op de pan 2-3 minuten laten staan, af en toe even omschudden.

Haal de mosselen uit de pan.

Zeef de resterende visbouillon en doe terug in dezelfde pan. Voeg de wijn toe en laat op een matig vuurtje 2-3 minuten door trekken. Voeg coquilles, tomatensaus, garnalen en pasta toe, schep voorzichtig om. Laat het geheel 2-3 minuten. Net voor het serveren schep je de pasta op de borden, mosselen op ieder bord en eten maar!

Hier komt het recept
Gelato vaniglia
con olio d'olive nuovo
Een buitengewone combinatie
Een gerecht om bij te sterven.....


Hier komt het recept
OLIJVEN BROOD
Propvol olijven die je toelachen
Gezien op de markt in florence


voor dit recept, kijk op mijn blog
Recept
SALCISE TOSCANA
Het fameuze toscaanse worstje
Heerlijk gegeten met verse pastaReacties