DAG TIEN: Geen olijven, alleen maar rust....

PLUK RESULTAAT EINDE DAG:
..... kratjes van plm. 24 kilo ieder.

In de nacht wakkerde de wind flink aan en sloeg de regen gierend tegen het raam. Het leek een soort Olie B. Bommel en de zwarte bergen verhaal. Omdat iedereen toch wilde uitslapen, maakte het ook niet zo veel uit dat vanaf de vroege ochtend de elektriciteit bleef wegvallen, een teken dat het toch wel slecht weer was in de omgeving. Met een lekker ontbijtje begonnen we aan een heerlijk rustdag binnen. 


Iedere dag vers brood gebakken door Joep
Terwijl het weer in de rest van Toscane aardig huishield (Carrara is ondergelopen, de burgemeester raad mensen aan naar de hoger gelegen verdiepingen te verkassen willen ze droge voetjes houden) viel het hier eigenlijk wel mee. Af en toe lopen wij naar buiten voor een frisse neus. Het is tamelijk warm. Ik loop de weide af langs lege olijfbomen. De honden lopen vrolijk mee.

Voor de lunch krijgen we een heerlijke soep. Soep is comfort food #1. Laat het maar waaien en stormen, wij slobberen een hartige warme Brodo di Pollo met zelfgebakken brood van Joep.In de avond krijgen we Pasta Amatriciana. Op Podere staat deze heerlijke spaghetti met spek, tomaten en knoflook regelmatig op het menu. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Amatrice in de provincie Lazio, niet ver van Rome. Het verschilt in slechts een ingrediënt van het ook heerlijke "Spaghetti alla Griscia" dat geen tomaten als ingrediënt heeft. 
De drie hoofdbestanddelen zijn zonder twijfel: tomaten, Pecorino kaas en varkens wang. Om deze uit het plaatsje Amatrice (Lazio) afkomstige spaghetti de nodige "plukkers oempf" te geven die wij iedere dag echt wel nodig hebben, voegt Jan Pieter een pepertje voor de specifieke smaak toe.
Recept
SPAGHETTI AMATRICIANA
Een pittige pasta uit Amatricië, Lazio. Gebruik het liefste Parmigiano kaas in plaats van Romeinse Pecorino, die is milder en tast de smaak het gerecht niet aan. Eigenlijk hoort hij zonder knoflook gemaakt te worden.

VOOR 4 PERSONEN
200 gram spekblokjes, liefst gezouten varkenswang
400 gram tomaat blokjes uit blik, of 4 ontpelde verse tomaten
3 tenen knoflook
2 kleine gedroogde pepertjes
1 pak spaghetti nr. 3

VOOR DE HETE OLIE
20 gedroogde pepertjes
1 fles olijfolie, gewone kwaliteit

Zet water op met zout. Altijd veel water gebruiken, dan plakt de pasta niet aan elkaar.
Bak de spekjes uit in een heel klein beetje olijfolie tot ze haast knapperig zijn. Gooi er de in kleine stukjes gesneden knoflook en de in stukjes gesneden pepertjes bij. Als de knoflook begint te kleuren doe je de tomaten erbij en laat je dit 20 minuten sudderen
Als de saus te droog wordt, doe je er wat kookvocht van de pasta bij (dan bindt het ook meteen). Giet het spekvet niet af.
Als de spaghetti klaar is, gooi je de saus erover, plus een handje geraspte Parmezaanse kaas. Roer alles door elkaar en serveer met Parmezaanse kaas en hete olie. Die maak je door rode gedroogde pepertjes te kneuzen en ze een paar dagen te laten trekken op olijfolie van gewone kwaliteit. Deze hete olie kun je ook gebruiken in andere pasta gerechten.
Reacties