GULYAS, punt uit!Het kookboekje dat ik voor mijn verjaardag kreeg bijna stuk gekookt

Vandaag heeft mijn buurman Leo Erken zijn boekpresentatie "Ulitza Street Strasse" (info) Ik mocht al eerder voor hem cateren. Toen hij Goulash suggereerde (of iets anders lekkers uit de Donau streek) wist ik al genoeg. Uiteraard moest het Goulash worden. Met dit gerecht heb ik namelijk een band.

Mijn moeder, helaas veel te vroeg overleden, genoot van eten en gezelschap. Onder haar favorieten gerechten bevond zich Goulash. Op vakantie koos zij steevast voor de Goulash als die op de kaart stond, maar alleen als zij vermoedde dat die uit de pan van de kokkwam en uiteraard niet uit een pakje. Op mijn verjaardag, die midden in de zomervakantie valt, waren wij in Oostenrijk en kreeg ik van haar een klein receptenboekje. De hele vakantie was dat boekje onze leidraad als we ergens gingen uit eten. Hoe klein het boekje ook is, het geeft mooi de essentie van de Oostenrijkse keuken in een notendop weer. Het laat zien dat Oostenrijk een echte Donaumonarchie was, verbonden met Hongarije en dus ......... met Goulash! Grappig, maar toen ik een half jaar geleden in Amsterdam bij de Oude Manhuispoort op de boekenmarkt liep, kwam ik in een stalletje het boekje tegen. Het is dat ik er al een had, maar voor 2 euro ligt ie er nog, dus, rennen! Het heet:


Spezialitäten aus Österreich, uitgegeven door Richard Pietsch & Co Wien

v.l.n.r: zoete paprikapoeder, knoflook, goulas specerijenmengesel, vetspek, runderlappien, tomatenpure, creme fraiche.

Echt, ik beweer niet dat dit "het" authentieke recept is voor deze heerlijke vlees schotel/soep, ik zou niet durven. Zodra je op internet het woord Goulash intypt begeef je je in een culinair wespennest. Daarom ga ik dat ook hier niet doen, dat doen jullie zelf maar, Bij eten gaat het immers om smaak, een flinke portie emotie en emmers vol sentiment. Zie hier het Goulash recept zoals mijn moeder dat voor ons uit het boekje maakte (en met een beetje van haar Schwung er in voor de lekkerbekken onder jullie)

GULYAS
INGREDIËNTEN
8/10 personen                                                
1 kg Rundvlees                                                                  
1 kg uien
1 eetlepel paprika poeder
1 eetlepel goulash kruiden (knoflook, Majoraan, Oregano, Tijm, Karwij en Komijn)
1 eetlepel tomatenpuree                                                                 
1 pond vetspek
Toevoeging van mijn moeder
Creme Fraiche

Bereidingswijze
Het Vlees in stukken snijden. 
De Uien snijden
Snijd vetspek in blokjes en laat het smelten op de bodem. Doe hierin de uien enn laat ze zweten totdat ze goudgeel zijn.

Paprikapoeder toe voegen. Zorg ervoor dat het niet te donker wordt en aanbrandt, dan wordt het bitter! Voeg vlees, specerijen en tomatenpuree toe. Deksel op de pan, vuur laag, eventueel sudderplaatje er onder en laten garen. Indien nodig vocht toevoegen. Dit kan, maar hoeft (beetje wijn)
Op het laatst kun je creme fraiche toe voegen. Vandaag voor Leo wel gedaan, ziet er zo mooi uit, om je vingers bij op te peuzelen. Serveren met rijst, aardappels, pasta, knödels of spätseln (recept geef ik binnenkort)

Guten Appetit! Reacties