LIMONCELLO, Italië in en uit de fles


Bij de gedachten aan Limoncello, tolt mijn hoofd direct met ideeën en referenties naar de zomer. Olijven, Toscane, tuin, dikzitten na een maaltijd en ...... Limoncello. Helaas gaat het hip geworden drankje in Nederland voor veel te veel geld over de toonbank en is de kwaliteit vaak zijn naam niet waard. Koop je een fles, let op het IGP (Indicatie Geografisch Protect) keurmerk, anders heb je een nepper te pakken die echt net smaakt. Volgens mij kan het beter. Dus, stroop je mouwen op en .... Avanti ! Als je nu begint met de bereiding, kun je het begin van de zomer vieren met je eigen gemaakte Limoncello!


zo uit de vriezer, heerlijk als dessert
Het belangrijkste ingrediënt van limoncello is de schil, rijk aan essentiële oliën. Niet het vruchtvlees zelf, daar doen we iets anders mee. We gaan voor een fles of 3, want, zodra je vrienden hebben geproefd, zit je al snel zonder je eigen voorraad.

Terwijl je limoncello maakt komt de etherische olie al vrij. Zalig! Je hele huis ruikt naar citroenen.....
Sorrento, Amalfi en Capri vechten om de eer van de origine Limoncello. In Capri had Maria Antonia Farace begin 1900 een gigantische citrusfruitgaarde. En zoals je met overvloedige zaken doet, ga je denken en maak je er iets van. Op kleinschalige voet begon men met het brouwen van het gele goedje. Later opende haar zoon een bar waar het hoofd drank was en daarom patenteerde Massimo in 1988 uiteindelijk het recept. De goedgekeurde citroen van Sorrento worden geproduceerd in het gebied dat strekt van Vico Equense tot Massa Lubrense en het eiland Capri.


Ik gebruik ouderwetse apothekers potten

Recept
LIMONCELLO
Italië in en uit de flas....

Voor 2,5 liter limoncello (3 flessen) 
1 liter alcohol 96%
1 liter water
500 gram suiker
6 Bio citroenen 

Met deze verdunning kom je op ca. 33%, net als Italiaanse limoncello.


Bereiding
1. de voorbereiding
2. het macereren
3. het meceraat filteren en aanlengen

Inmaak alcohol kun je, in tegenstelling zo als velen beweren, wel in Nederland kopen. Je betaald er echter veel meer voor dan in landen als Duitsland, Italië of Frankrijk. Je kunt het krijgen bij de Kweker, Sligro of Hanos onder de naam Dupatissier 96 % alc. Ongeveer €33,00 per liter. In Frankrijk betaal je plm. E 17,00 per liter. Vergeet dus niet op je volgende vakantie even langs de supermarkt te gaan, daar hebben ze het. Vraag mij anders even, dan kun je het via mij bestellen.

1. DE VOORBEREIDING
Was de citroenen grondig met warm water en een scheut azijn. Dit verwijdert eventuele gif residuen uit de schil en verwijdert de was laag. De waslaag zorgt ervoor dat citroenen mooi glimmen. Spoel ze goed af. Met een dun schiller verwijder je dunnetjes de gele schil van de citroen. Zorg ervoor dat je geen wit mee schilt, dat maakt de Limoncello onnodig bitter.
       
2. HET MACEREREN
Doe de schillen in de pot met alcohol en zet hem bij kamertemperatuur weg op een donkere plek en wacht 10 dagen. Zelf gebruik ik hiervoor een olijfolievat ouderwetse apothekers potten die niet doorzichtig zijn en zo lekker donker kunnen trekken. Je kunt ook een roestvrijstalen soeppan nemen die je wel goed luchtdicht moet kunnen afsluiten, desnoods met wat plastic folie en tape.

Van de overgebleven citroenen kun je prima citroenlimonade maken. Zie onderaan de blz voor het recept.



De schillen verliezen al aardig kleur en hebben het Maceraat mooi geel gemaakt.
3. HET MACERAAT FILTEREN EN AANLENGEN

Na 10 dagen ga je als volgt te werk:

1. Maak een suiker siroopje van 500 gram suiker en 1 liter water (niet te lang laten door koken, dan zijn de verhoudingen niet meer correct!) en laat deze een haf uur afkoelen.

1. Zeef het citroen mengsel uit de pot door een fijnmazige zeef.
3. Giet het afgekoelde suiker siroop mengsel erbij 
3. Giet het goedje over in een fles.
4. Zet de fles twee volle weken weg op een donkere plek.

Gooi de citroenschillen niet weg. Ze zijn veel te lekker volgezogen met alcohol. Je kunt ze kort confijten in een suiker siroopje of door een lekkere cake doen. Laat je fantasie maar gaan, mogelijkheden genoeg.
Na ruim twee weken is het bijna zover. Of je zet de fles in de vriezer, of je drinkt een glaasje op kamer temperatuur. Zelf vindt ik een ijskoude Limoncello het aller-aller lekkerste.




Direct na het inschenken uit de vriezer, laat je de limoncello in een glaasje in je hand opwarmen. Af en toe even snuiven en je waant je in je eigen citroenboomgaard ergens in een zonnig Italïe.

Cin Cin!


RECEPT CITROEN LIMONADE SIROOP
Van de overige citroenen kun je heerlijke siroop maken voor limonade of ze in de olie leggen. Pers de overgebleven citroenen uit. Meet het af in een maatbeker. Je hebt net zo veel suiker nodig als sap. Zet suiker en sap op het vuur en breng het aan de kook. Zodra het kookt ga je roeren en laat het 5 minuten zachtjes inkoken. Draai het vuur uit en laat het goedje afkoelen. Schenk het in mooie flesjes. Klaar is Cesare. Heerlijk in een glas ijskoud water, met of zonde bubbel of een glas koude witte wijn. 
0