CHORISO, diepe smaken


Bij Choriso wil je een diepe smaak krijgen, een smaak die bij iedere beet verandert en je doet nadenken over wat je nu eigenlijk proeft. Dit krijg je door meerdere soorten chilie in je worst te verwerken. Als je op vakantie ergens chilies tegenkomt, in welke vorm dan ook, mee nemen dus! Ben je een duivel wat hitte betreft, kan je gerust voor de uiterste gaan, je neemt dan gewoon een klein stukje van je Choriso. Ben je meer een liefhebber van subtiliteit en mild, ga dan voor de gerookte paprika poeder en neem wat zoetere chilies. Het is dus een kwestie van smaak. Ik houd van pittig, omdat veel andere worsten die ik maak milder zijn of zoetig of een uitgesproken specerijen smaak hebben, ga ik bij de Choriso voor de pittigheid. Maar niet heet, want dan kan je geen smaken meer onderscheiden. Liever meerdere soorten cilie en een smaak pallet dat zich aan je openbaart zodra je een stuk je van je zelf gemaakte chorizo afknibbelt, dan na een hap niets meer kunnen proeven. Veel plezier! Neem de tijd voor je chilie jacht, het is echt de moeite waard een mooie selectie te maken.

CHORISO
Per kilo schaap of rundvlees
250 gram varkens rugvet
1 theelepel komijnzaad
2 kruidnagels
1/2 kaneelstokje
2 theelepels tijm
0,5 eetlepel chiliflakes
0,5 nootmuskaat
2 eetlepels zout
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel gehakte verse Knoflook
2 kleine Ancho chiles, zaadjes er uit en fijngehakt
1 guajillo chilies, zaadjes er uit en fijngehakt
1 to 2 gedroogde chipotle chilies, zaadjes er uit en fijngehakt
1/2 theelepel zwarte peperkorrels
scheutje azijn
4 eetlepels gerookte paprika poeder


WERKWIJZE
Nog nooit worst gemaakt? Kijk onderaan deze bladzijde voor de uitvoerige instructies.

BEREIDING
Week de snaar (darm), snijd het vlees, meng het goed, koel regelmatig en stop de farce in de darm.


Heb je vragen of loop je tegen problemen aan, mail even!

--------------------------------------------------------------------------------------------------
ALGEMEEN WORST MAKEN

WAT HEB JE NODIG BIJ HET WORST MAKEN
Natuurlijk heb je er een aantal dingen nodig die je niet standaard in huis hebt, maar die je wel gewoon kunt kopen. Het zal je verbazen, maar eigenlijk kun je direct aan de slag, zodra je de "snaar" (darm) en het vlees in huis hebt. Om het hele worstmaak gebeuren uit te proberen, zou je het vullen van de darm ook met de hand kunnen doen.

WAT HEB JE NODIG?
1. Iets om het vlees te malen, handmatig of met machine
2. Iets om de worst te stoppen, handmatig of met machine
3. Darmen, schoon op een kaartje bij de slager te koop
4. Vlees, ik neem standaard verhouding 1000 vlees, 250 buikvet.
5. Specerijen

VLEES MALEN
Met de hand
Voor de Porket vlees moelen, zo’n ouderwets machinetje, dat je thuis vroeger ook had,  heb je Spierballen nodig. Als je moeder of oma er niet nog een heeft staan, kun je hem ook goed op marktplaats vinden of gewoon via internet kopen. Als je het extra vultuitje er op doet, kun je er ook zo de worst mee vullen. Ik zou hem links laten liggen en gaan voor een electrische opdonder. Gemak dient de mens en worst maken is al ambachtelijk genoeg.

Met de Machine
Met je Kitchenaid of andere keuken machine. Heb je geen vlees maal en worst tuitjes, opzetstuk, kijk op Ebay of Marktplaats, of op Overstock.com (daar kocht ik mijn kitchenaide voor 1/6 van de Nederlandse prijs)

Machine kopen?
In Duitsland noemen ze een vleesmolen een Fleischwolf, hij vreet ook inderdaad je vlees zo op, maar het komt er altijd weer mooi gemalen uit. Koop er absoluut een met meer dan 1500 wat, anders loopt hij geheid vast als je er vet vlees in stopt. Ergernis Nr.1. Doe een van de vultuitjes er op en voila: De worst vliegt je om de oren.

WORST VULLEN

Met de hand
Het heeft wel iets, dat handmatige worstvullen. Ik heb een Kaiser Wurst Füller omdat cursisten zo gemakkelijk kunnen zen wat er gebeurd en er direct mee aan de slag kunnen. Wil je met je kinderen aan de slag, is dit een top veilig apparaat. Kinderen vinden worst maken super leuk en zo leren ze ook nog eten. Want wie lust er nu niet zijn eigen gemaakte (gezonde) worst?

Met de machine
Met het hulpstuk voor de Kitchenaide gaat het super snel. Kijk op Ebay of marktplaats. Anders even naar Overstock.com. Zoek naar: Meat Grinder Attachment for KitchenAid plus filler

KEUKEN MACHINES
Het is handig als je een goede keukenmachine hebt. Als je slim bent koop je een machine die alles perfect kan doen. Ik hoor je al denken "ja hoor even een keuken machine aanschaffen" Maar dat valt echt reuze mee. Ik ben al jaren fan van de Kitchen-Aid. Niet die hippe trendy kleine opdonder die je overal in alle kleuren kunt kopen. Nee, ik ben gevallen voor het grote professionele model dat ik rechtstreeks uit Amerika liet overkomen en bestelde per internet bij Overstock.com. Voor een kleine E425 euro had ik deze alles-kunner, extra onderdelen, incl. btw en verzending. Het allerleukste: hij kost de helft en kan veel meer dan het in Europa verkrijgbare standaard model, of het zgn. Professional model, dat alleen iets groter is, maar verder gelijk. Geloof het of niet, maar met deze Amerikaanse reus zou je zelfs beton kunnen mixen. Deze stoere krachtpatser is mijn steun en toeverlaat bij al mijn avonturen in de keuken. Uiteraard moet je wel even wat toepassen i.v.m het andere wattage, maar dat is heel erg simpel opgelost met een transformator Wil je meer weten waar je een betrouwbare 2e hand transformator kunt bestellen, mail maar even.

HET WORSTMAKEN ZELF
Aangenomen dat je geen vegetariër bent (er is kunstdarm verkrijgbaar) kun je darm van varken, rund of schaap gebruiken. De dikte van je worst bepaald eigenlijk welke darm je wilt gebruiken. Hoe groter het beest, des te dikker de worst, maar dat is logisch. Darm, of te wel " snaar" koop je tegenwoordig geschoond en keurig opgerold op een kaartje bij de slager, tenminste als je hem lief aankijkt en zegt dat je zelf worst gaat maken. Hij vraagt daar een paar euro voor. Ik kreeg er een smakelijke verhandeling bij wat ik wel en vooral ook niet moest doen. Bij het worst maken zijn een drietal zaken heel belangrijk. Persoonlijke hygiëne, temperatuur en zout. Bij braadworst is het zout verhaal eigenlijk alleen maar een smaak verhaal. Maar zodra je worst verder gaat behandelen als drogen, fermenteren, roken of anders, kan het een letterlijk drama worden als je je niet aan de "zout regels houdt. Je eigen worst maken is leuk, maar je wilt waarschijnlijk niet dat je schoonmoeder, laat staan jezelf het loodje legt na het eten van je eigen fabricaat.

Verderop in deze blog een aantal van mijn favoriete worst soorten en hun recepten. De venkelworstjes zijn zo verfijnd van smaak dat ze eigenlijk verboden zouden moeten worden want ik kan er kilo's van op. De Barese is door de tomaten pure en Parmezaanse kaas een iets pittiger geval, dat kort geblancheerd in witte wijn en daarna goudgeel gebakken goed samengaat met een verse salade, of in een Pasta schotel. Kortom, vijf heerlijke verse braadworstjes die je prima in kunt vriezen voor een later moment.

Reacties