DAG DRIE: ZWIEPEN IN DE BOMEN

        


In de ochtend aan de ontbijttafel leek het wel mee te vallen met het weer. Als ik een ommetje maak met de honden in mijn T-shirt valt het toch wel tegen. Tijdens de ochtend pluk voel je de wind komen opzetten, maar we plukken toch nog een mooi aantal mandjes vol.Jan Pieter tovert twee enorme schalen Pasta Norcia op tafel. Hij heeft voor 11 gekookt, wij eten met 7 de schalen schoon leeg. 
De namiddagpluk maakt het ons lastig. De wind wakkert flink aan en het wordt koud. Als ik boven in de boom op een ladder sta, wordt ik er tot twee keer toe bijna uit gezwiept.
Met verkleumde vingers en koude tenen besluiten we vroeger af te haken en morgen dan maar vroeger te beginnen.


Ik vraag mij ondertussen af waar die strak blauwe lucht blijft die het vorige jaar zo fijn de horizon sierde. En die warme zonnestralen.......... Ach ja, je kunt niet alles hebben. Een paar verkleumde handjes om een kop warme venkel thee bij de hout kachel zijn ook prettig zullen we maar stellen.....

Die avond hadden we een feestmaal voor de enorme open vuurplaats in de keuken.


JAN PIETERS recept van
PASTA NORCIA

JAN PIETERS Recept van
GROENTEN MET KIKKERERWTEN CREME
Op Podere Cerale serveert men regelmatig verschillende gegrilde of gebakken groenten met een crème van kikkererwten. Vooral lekker bij de gegrilde aubergine.


Alle groenten kunnen koud of lauw worden gegeten. Serveer ze op verschillende schalen. Voor alle recepten geldt dat je als smaakmaker goede olijfolie moet gebruiken.

Crema di ceci - Crème van kikkererwten
Een blikje kikkererwten, komijnzaad (geen kummel), balsamicoazijn, olie en
zout en peper naar smaak
Doe de kikkererwten met het vocht in een pannetje op het vuur. Doe er een teen gepelde knoflook, zout en een beetje komijn bij. Laat het pannetje op het vuur staan tot het vocht voor de helft is ingekookt. Laat het dan iets afkoelen, doe het in keukenmachine en voeg een scheut balsamicoazijn toe. Zet de keukenmachine aan en voeg dan in een dun straaltje de olijfolie toe totdat het een smeuïge massa wordt.

Melanzane - Aubergine 
4 of meer dunne plakjes aubergine per persoon
Snij de aubergines in hele dunne plakjes en gril ze aan beide kanten. Een aantal mag echt wel een beetje aangebakken zijn. Leg ze dakpansgewijs op een groot plat bord. Als alle plakken klaar zijn, strooi je er wat zout overheen en besprenkel je ze rijkelijk met olijfolie. Dit gerecht vraagt veel tijd, dus begin ermee en maak intussen de andere groenten klaar.

Pomodori - Tomaten
Een halve tomaat per persoon, gedroogde oregano
Snij de tomaten doormidden. Leg ze in een ingevette ovenschaal en strooi er wat zout over. Zet de schaal een halfuurtje in een hoge oven. Leg de tomaten vervolgens op een schaal en strooi er wat gedroogde oregano over.

Carotte - Worteltjes
Een mooie bos worteltjes, een scheut witte wijn, salie
Snij de worteltjes in stukken van 3 cm en snij deze door de lengte in 4 stukken (of doormidden als ze niet dik zijn). Bak ze in een koekenpan met wat zout tot ze iets bruin worden. Doe er een scheut witte wijn bij en laat het even stoven. Haal de worteltjes uit de pan en leg ze op een schaal. Maak de pan droog, doe er een flinke scheut olijfolie in en laat er de hele salieblaadjes in bakken tot ze knapperig zijn. Besprenkel de worteltjes met de olie en leg er de salieblaadjes op.

Finocchio - Venkel
Een venkel voor 4 personen, 3 ansjovisfilets uit blik, knoflook
Snij de venkel in de lengte door, haal de harde kern eruit en snij de venkel in reepjes. Doe olie in de koekenpan, gooi er de ansjovis in en laat dit op het vuur langzaam oplossen in de olie. Doe de venkel erbij en knijp 2 tenen knoflook uit. Laat alles goed doorbakken. Het gerecht is klaar als de venkel gekleurd en beetgaar is.

E poi... - En dan nog...
Courgette in reepjes gebakken. Op het laatst citroensap erover sprenkelen.
Of in olie enigszins aangebakken gele paprika met wat uitgeperste knoflook.


Reacties