DAG TWEE: Lunch in Massa Marittima en de Podere

Er is zwaar weer voorspeld. We besluiten daarom de olijven aan de bomen te laten hangen en als troost te gaan lunchen in Massa Marittima, een klein stadje in de provincie Grosseto een klein half uurtje rijden.
Eerst moeten de honden nog worden uitgelaten. Eveline en ik trekken onze kaplaarzen aan, snoeren windjacks om en verzamelen de honden:hier komt een foto van de honden

Boris    Tomma   Emma   Blas    Sienna   Tum Tum

Stom verbaasd ben ik als ik naast de weg een aardbeienboom zie met heerlijke zoete vruchten en even later een gigantische Mirto struik. Ze lijken op bosbessen, maar in de verte smaken ze naar jeneverbes.  De Mirte struik met bessen, lijkt veel op de bosbes...... maar smaakt toch echt anders ;)
Van de vruchten van de aardbeienboom kan je jam maken, maar ook likeur. De Mirto bessen worden gebruikt om een mooie diep rode likeur van te maken. Van de bloesem maakt men een witte, droge likeur. De blaadjes gebruik je om bij het vlees te doen tijdens het grillen of stoven. Overmorgen dus maar een goede lading plukken van de bessen en de blaadjes.

In de namiddag rijden we richting Massa Marittima het kleine stadje in de provincie Grosetto. We eten heerlijk in het piepkleine restaurantje. Een zeer uitgebreide selectie van anti-pasti. De locale Mortadella is stevig, perfect gekruid en smelt als boter op de tong. De gevulde prei met mascarpone rolletjes zijn heerlijk. Daarna de 2e ronde met pasta, die ons wordt opgediend in steel-pannetjes. Ik neem Pici di pasta fresca all aglione un po' piccantee. Verse pasta zonder ei met knoflook en een tikje pikant. Lekker, maar redelijk zwaar op de maag, doordat er geen ei in de pasta zit. De andere hebben zachte gnocci met ricotta en aardappel en Linguinepasta met nieuwe olijfjes. Mijn hoofdgerecht is "il lombetto di maiale in padella con cipollata al balsamico":varkens filet met geglaceerde uitjes in balsamicoazijn. De zwijnsschenkel van mijn tafelgenoten verschijnt geflambeerd en wel, een schouwspel op zich. 


Het was een heerlijke maaltijd, maar wel erg uitgebreid en veel. We vertrekken zeer tevreden uit dit gezellige etablissement om vervolgens buiten in een tropische storm en moesson regen te belanden. Gelukkig staan de auto's niet ver weg en spoeden wij ons over spiegelnatte wegen terug naar de Podere.
Die avond knabbellen we nog een paar toastjes en wat lekkere kaas weg en rollen met bolle buikjes het bed in. We wachten de morgen wel af, wie dan leeft wie dan zorgt....
MIRTO LIKEUR
1 kg bessen
1 Liter alcohol
1 Kg suiker
700 ml water
    Pluk de vruchten als ze goed rijp zijn. Was ze, droog ze goed af en doe ze in een grote pot waar ze 8 weken goed kunnen trekken. Na 8 weken filter je de likeur. Gooi de bessen niet weg, deze kun je goed gebruiken om een puree van te maken en te serveren bij wild. Maak een suikersiroop door water aan de kook te brengen. Doe de suiker erbij en laat het een beetje inkoken. Neem het van het vuur en laat het goed afkoelen. Vermeng dit naar smaak met het mirte filteraat. Je moet een stevige likeur krijgen, die redelijk stroperig blijft. 
    Voor de limonade siroop leg je de gewassen en gedroogde besjes direct in een suikersiroop badje en laat dit trekken.
AARDBEIENBOOM LIKEUR
1 kg bessen
1 Liter alcohol
750 Kg suiker
250 ml water

Maak een suikersiroop door het water aan de kook te brengen. Doe de suiker erbij en laat het een beetje inkoken. Neem het van het vuur en laat het goed afkoelen. Was de vruchten voorzichtig, ze zijn redelijk zacht. Doe ze in een pot met de suikersiroop en giet de alcohol er direct bij. Laat dit een goede maand trekken.

Hier komt het recept van 
LINGUINE CON OLIVE NUOVO
Hier komt het ongelukkige van "In Nederland wonen" om de hoek kijken. Wij hebben geen olijfbomen. Dus kun je moeilijk zelf olijven gaan inmaken. Ben je een echter een mazzelaar die tijdens de olijfoogst in italië vakantie heet of mee doet aan de olijf pluk, zorg dat je een lege koffer bij je hebt en vul die met de glimmende vruchten. Leg er voldoende kranten bij , zodat eventueel gekwetste vruchten niet gaan smetten.
Heel af en toe zie je in Nederland bij de Turkse toko wel eens verse olijven liggen. Direct kopen!

Hier komt het recept van
GEVULDE PREI ROLLETJES MET RICOTTA EN BALSAMICOReacties