DAG VIER: O SOLE MIO
Het is 06:35 in de ochtend. Ik open het gordijn en zie: daar komt de zon! Buiten tsjilpen een paar vogeltjes. Zou het vandaag dan echt warmer worden? Aan het ontbijt wordt het duidelijk: er komt in ieder geval minder wind en een beetje meer zon.De ochtend pluk is nog een beetje fris, met af en toe een windvlaag. Toch plukken we meer dan voorgaande jaren (voor de oplettende lezertjes en competitie deelnemers: deze morgen eindigden we met 5 volle kratten, bizar veel)Gert neemt het ervan...
Rond de klok van enen, snellen we richting huis om te lunchen met een gigantische schaal Spaghetti all' Amatriciana. Zoals de naam het al zegt, heeft deze pasta zijn oorsprong in Amatricië. Een variant met Bucatini (holle spaghetti) komt uit Rome. 

In de Italiaanse keuken draait het meestal om hoe de saus aan de pasta blijft "hangen" vandaar dat er zoveel soorten pasta zijn. Geribbelde pasta, of pasta met een draaïng zal meer saus vasthouden dan een platte lintpasta. 


Terwijl ik heerlijk met mijn hoofd in de wind aan het plukken ben en alle gedachten aan de grote stad Amsterdam kan laten varen, geniet ik van het betoverende Toscaanse landschap. Het is bij ieder weertype mooi, het blijft je steeds verbazen. Aan het einde van de dag is er altijd wel iemand die weer een paar verbazingwekkende foto's heeft gemaakt. Vandaag was dat Eveline:

Eveline

                                                                                                                                    Eveline
De namiddagpluk gaat ook weer voorspoedig. We laden een flink aantal kratten in de auto en keren huiswaarts. Ik help Jan Pieter met de kwartels voor in de oven. Ik vul ze met verse Toscaanse worstjes. Uit de tuin pluk ik een paar blaadjes van de enorme Laurier en leg die als een soort tabblaadje tussen de kwarteltjes in. Er bij eten we bleekselderij met Gorgonzola.                                                                            
                                                                                                                                             
hier komt het recept van
QUALGLIE DEL FORNO

Recept
SPAGHETTI ALL' AMATRICIANA
Een pittige pasta uit Amatricië, Lazio. Gebruik het liefste Parmigiano kaas in plaats van Romeinse Pecorino, die is milder en tast de smaak van het gerecht minder aan. Eigenlijk hoort hij zonder knoflook gemaakt te worden.

VOOR 4 PERSONEN
200 gram spekblokjes, liefst gezouten varkenswang
400 gram tomaat blokjes uit blik, of 4 ontpelde verse tomaten
3 tenen knoflook
2 kleine gedroogde pepertjes
1 pak spaghetti nr. 3

VOOR DE HETE OLIE
20 gedroogde pepertjes
1 fles olijfolie, gewone kwaliteit

Zet water op met zout.
Bak de spekjes uit in een heel klein beetje olijfolie tot ze haast knapperig zijn. Gooi er de in kleine stukjes gesneden knoflook en de in stukjes gesneden pepertjes bij. Als de knoflook begint te kleuren doe je de tomaten erbij en laat je dit 20 minuten sudderen
Als de saus te droog wordt, doe je er wat kookvocht van de pasta bij (dan bindt het ook meteen). Giet het spekvet niet af.
Als de spaghetti klaar is, gooi je de saus erover, plus een handje geraspte Parmezaanse kaas. Roer alles door elkaar en serveer met Parmezaanse kaas en hete olie. Die maak je door rode gedroogde pepertjes te kneuzen en ze een paar dagen te laten trekken op olijfolie van gewone kwaliteit. Deze hete olie kun je ook gebruiken in andere pasta gerechten.

                                                                     
hier komt het recept van
SEDANO CON GORGONZOLAReacties