DAG VIJF:


Oh wat een heerlijke dag! We beginnen met een mild zonnetje in de rug op weg naar de bovenste weide. Mijn Jack Russel Tum Tum heeft eindelijk de smaak van Bella Toscana te pakken en dribbelde er ook vrolijk op los. De eerste bomen hangen vol trossen donker zwarte olijven. We ritsen ze er gretig af. Helaas is de rest van de bomen van een ander soort en hanger er veel minder in per boom. Toch keren we met een mooie oogst richting huis voor de lunch.We laten het ons smaken en genieten na de maaltijd nog even 5 minuten na in de warme zon. De middag pluk verloopt vlotjes. We schonen de rest van de bomen in de bovenste weide en besluiten morgen een paar grote bomen aan de andere kant onder handen te nemen. Als je zo intens met een product bezig bent is de volgende stap makkelijk te maken. Allerlei ideeën voor gerechten en verwerking methodes passeren de revue. Mijn hoofd zoemt er aardig van. Af en toe kijk ik om mij heen, over een weids landschap. Overal waar je kijkt zie je maar een ding: rust. Geritsel van olijfpluk handen, een lach en een verzuchting dat iemand toch wel al weer trek heeft, het kraken van een tak, omdat iemand de ladder anders zet. Niets maand tot stress of haast. De lucht is blauw, de heuvels groen en olijven horen in de kratjes. That's all.
Totdat er een bende jagers in knalgele vestjes en een rammelende 4WD het pad op komen. De hel breekt los. Alle honden slaan alarm. Ik denk niet dat er veel wild geschoten is vandaag, als ik een everzwijntje was zou ik het wel hebben geweten.


Hier hoort een filmpje, maar vanwege de slechte verbinding lukt het laden niet.

De opslag begint aardig vol te raken met onze olijven oogst. (Voor de oplettende lezertjes en competitie deelnemers: Ik tel er al meer dan 15....) Op het avond menu staat een favoriet onder de plukkers: Gehaktbrood. Leuk om Jan Pieter te helpen in de keuken. Hij gebruikt twee soorten rundergehakt, spek, geweekt brood en paddestoelen. Zodra het in de oven gaat, goed in de gaten houden dat het niet uitdroogt. Dus regelmatig, ongeveer iedere 15 minuten, overgieten met rode wijn. De radicchio en cimi di rapa (net zo iets as als broccoliblad) zorgen voor een perfecte smaak balans. Hier komt het recept voor 

GESTOOFDE RADICCHIO & BROCCOLIBLAD 


Hier komt het recept voor 

GEHAKTBROODSPAGHETTI ALLA GENOVESE
Uit Genua

Voor 4 personen
twee bosjes basilicum
handje pijnboompitten
een knoflookteen
een hand versgeraspte parmigiano en extra voor op tafel
zout
olijfolie
flinke hand sperziebonen
1 aardappel


Schil de aardappel en snij deze in kleine stukjes. 
Maak de sperziebonen schoon.

Doe de overige ingrediënten in de keukenmachine. 
Meng er langzaam de olie door tot zich een pesto vormt.
Kook de spaghetti samen met de aardappels en sperziebonen gaar (let op dat de aardappelstukjes op hetzelfde moment gaar zijn als de spaghetti).
Verdun de pesto met wat spaghettiwater, giet de spaghetti af, en roer er de pesto door. 
Strooi er royaal fijngemalen peper over en naar keuze aan tafel parmigiano.Reacties