DAG ZEVEN: Olijven, Mirto en Cantharellen


Ik had het vanochtend vroeg kunnen weten: dikke regendruppels tegen het raam. We nuttigden het ontbijt binnen.


Om kort te gaan, we oogsten vandaag 4 kratten met waterbommen. Grote glanzende rits-olijven, met aan elk een dikke waterdruppel. Na een uur plukken had ik oma handjes vol rimpels en was ik tot op het bot verkleumd. Maar ja, dan moet je ook niet in je T-shirt gaan plukken, terwijl iedereen een lekker fleece of windjack aan had. 

Olijven groot en klein
Bij de lunch kregen we bezoek van Loes, een oude bekende van Joep en Jan Pieter. Ze bracht een gigantische schaal Cantharellen mee.
Loes kwam langs met Cantharellen, wij oogsten meer dan 5Kg. Mirto bessen en Jan Pieter maakte ze klaar voor de likeur.
Vroeger maakte mijn moeder op regenachtige dagen eten dat daarbij paste. Comfortfood noem ik dat. Warm, smaakvol en makkelijk te eten. Dat het af en toe iets meer bereiding vraagt dan gewoon 1,2,3 soep uit blik, is denk ik helemaal niet zo'n dilemma. Onder het bereiden van eten zijn je gedachten bij het eten en is het een prima manier weer een goed te gaan relativeren over zaken. Blijven je gedachten elders hangen, dan heb je 1,2,3 aangebrand eten........ 
Mijn moeders Comfortfood # 1 was een boterham met ragout. (Nr. 2 was de gebakken kaasboterham, maar daarover een andere keer). Toen we gisteravond bij het diner als een soort Primi piatti (voorgerecht) geroosterde brood met Cantharellen ragout kregen en de regen buiten tegen de ramen tikte, was het net als vroeger: met fijne mensen a tavola. Dat was het trouwens de hele week al, a tavola of tra gli alberi (in de bomen)
PAPRIKAS MET BALSAMICO OLIJFOLIE
1 à 2 rode paprika's
1 teen knoflook
tijm (is niet noodzakelijk)
Balsamicoazijn
goede olijfolie
zout en peper

Leg de paprika's op een ovenplaat in een voorverwarmde oven (180°).
Draai ze na 20 minuten om en laat ze nog eens 20 minuten liggen. Ze mogen zwart worden.
Doe ze in een pan met afgesloten deksel en laat ze afkoelen.
Haal de velletjes eraf, haal de pitjes weg en maak er mooie plakjes van (snij rafelranden en lelijke stukjes weg). Leg de plakjes op een plat schaaltje en doe er de in dunne plakjes gesneden knoflook over, gevolgd door tijm, zout en peper. Besprenkel het gerecht met een beetje balsamicoazijn en olijfolie.

hier komt het recept voor

ZUCCHINE RIPIENE DI RICOTTA

Reacties