WEER THUIS: Olijven inmaken en Rode Mirto likeur

Vandaag ben ik aan de slag gegaan met het verwerken van wat Mirto bessen en de olijven. In mijn keuken heb ik nooit potten genoeg voor deze bezigheden, dus maar even snel langs de Action gegaan voor weckpotten.
De Mirto bessen liggen nu al twee dagen te wachten en mijn hele keuken ruikt heerlijk zoet kruidig naar de zwarte besjes.

                  MIRTO                         MIRTO OP ALCOHOL                          OLIJVEN                        OLIJVEN KLAAR VOOR PEKEL


MIRTO LIKEUR (MIRTO ROSSO)
Witte Mirto maak je van de bloemetjes die je in het voorjaar en zomer kunt plukken
1 lt water
1 lt alcohol
600 gr. mirto bessen
600 gr.suiker 

Was de bessen goed schoon. Je hoeft blaadjes niet te verwijderen, deze geven namelijk ook smaak af ( zijn erg lekker om mee te koken)
Doe de mirte bessen in een weckfles of grote glazenpot met pure alcohol. Laat de bessen ten minste 40 dagen op een koele, donkere plaats rusten, af en toe mag je met een schone lepel roeren.
Na 40 dagen zeef je de bessen er uit. Niet weggooien! Je kunt ze gebruiken voor sauzen of om te drogen.
Kook het water en voeg de suiker toe. Laat de siroop afkoelen.
Meng suikersiroop en mirto alcohol goed door en bottel ze in een mooie fles. Laat ze minstens een maand rusten.
Cin Cin


OLIJVEN INMAKEN
Het is zooooo makkelijk!
Voor een later moment. TIP: veel maken.... het gaat snel!
PER KILO OLIJVEN
1000 gram olijven
100 gram keukenzout

SPOELEN
Neem een plastic emmer die voor consumptie geschikt is. Een oude frietsaus emmer van je buurman de snackbarhouder is perfect. Doe de olijven in de emmer en giet er koud water op. Leg op de olijven een groot bord, zodat alles is ondergedompeld en geen olijf ontsnapt en komt boven drijven. Deze zullen later bederven. Gedurende 12 dagen giet je iedere dag het water af en vervang je het oude water met vers water. Niet bang zijn als je een sissend geluid hoort bij het openen van de emmer, of het deksel bol gaat staan, dit kan geen kwaad. Groene olijven hebben langer nodig hun bitterheid te verliezen dan zwarte. Als je wilt weten of de olijven goed zijn, kun je dit testen door een olijf open te bijten. Smaakt hij bitter, moet je nogmaals water verversen en wachten. Is de bitterheid verdwenen, kun je het zout bad klaar gaan maken. Voordat je het oude spoel water weg gooit, meet je even hoeveel dit is, dan weet je precies hoeveel pekel je klaar moet maken voor je olijven.

PEKEL OPLOSSING
Breng het water met het zout aan de kook en laat vervolgens afkoelen.
Doe alle olijven weer in de schoonge-maakte emmer. Uiteraard kun je ze nu ook in glazen potten stoppen, maar ik vindt een emmer in dit stadium nog steeds handig. Je kunt ze over een maand, als je klaar met het pekelen over doen in mooie potjes.
Doe alle olijven dus weer in de schoongemaakte emmer. Giet het afgekoelde pekelwater op de olijven, zodat alle olijven volledig onder water staan. Leg een groot bord op de olijven zodat alles weer is ondergedompeld en geen olijf ontsnapt.
Dit laat je zo een maand staan. Niet bang zijn als de deksel gaat bollen. Je kan er ltijd voor kiezen het zout bad opnieuw aan te maken en ze na afgespoeld te hebben in de nieuwe pekel te stoppen. Na een maand, giet je de pekel af en spoel de olijven onder koud water schoon en laat ze in een nieuw koud waterbad met deksel erop 24 uur in de koelkast “ontzouten” Zijn ze nog steeds te zout, herhaal je dit proces.

BOTTELEN
Neem glazen potten die goed zijn schoongemaakt en een goed sluitende deksel hebben. Gebruik hiervoor de gewone galzen potten die je hebt. Voor het spoelen kun je rustig de afwasmachine gebruiken. Geen noodzaak om met soda aan de slag te gaan.
Doe in iedere pot wat verse kruiden en knoflook naar wens. Mijn favoriet is rozemarijn met tijm en een paar tenen knoflook met een rood pepertje voor het oog.
Stop de goed uitgelekte olijven in de potten, overgiet met zonnebloem olie en sluit de deksel goed af. Zet weg op een donkere plaats.
Na twee maanden draai je een van de potjes open en ga je proeven. Wanneer je niet meer kunt stoppen met proeven, weet je dat ze goed zijn gelukt.
Smullen maar! ( en laat mij even weten of ze inderdaad net zo lekker zijn als die van mij)

Reacties