KERST EN LEBKUCHEN

Bij ons thuis was kerst altijd een reuze feest. Er werd driftig gebakken, geknutseld, gezongen en uitgepakt, maar dan wel in de letterlijke zin van het woord. Mijn vaders internationale zakenrelaties zorgden voor de grootste sensatie van het jaar. Ik kan mij nog herinneren dat mijn moeder op een besneeuwde december morgen haar fiets pakte en wij naar het postkantoor togen. Er zou een pakje voor mijn vader liggen. Het bleek het meest enorme post pakket te zijn dat ik ooit had gezien. Vol met stempels en plakband van alle kleuren er omheen. Ik heb er helaas geen foto's van. In die tijd nog geen FB en mobieltjes. Maar het staat in mijn geheugen gegrift, geur, kleur en al. Met het enorme en loodzware pakket, achter op de bagagedrager van mijn moeders fiets ( het stak er ruim overheen, dus het moet echt wel enorm geweest zijn) ploeterden we door de sneeuw richting huis, om daar te horen dat we moesten wachten met uitpakken tot mijn vader s'avond thuiskwam. 

Het was een tover pakket. Uit de kartonnen doos (ik denk 1000x1000) kwam een andere kartonnen doos met fijne houtkrullen. Daar in verstopt lag een soort zeerovers schatkist ons toe te glimmen.


De Schatkist, 44 jaar na dato nog steeds in gebruik
De "Ohhhs" en " Ahhhs" maakte zelf onze hond attent op een komende verrassing. Het rook ook wel erg lekker hadden wij al besloten. Zou het een koektrommel zijn? Nieuwsgierig haalden we de schatkist uit de houtkrullen te voorschijn. Voorzichtig opende wij de gigantische koektrommel. Netjes tegenelkaar aan lagen schitterende doosjes met Lebkuchen in alle soorten en maten. 


Een paar van de originele doosjes
Ik heb de Trühe (zo noem je deze gigantische koektrommel) nog steeds en zelfs een paar van de kleine doosjes. We hebben er altijd onze kerst spulletjes in bewaard. De Truhe gebruik ik voor koek-bak spulletjes. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van twee andere exemplaren.


Serieuze grote koektrommels
Toevallig tegengekomen op mijn locale Markt op de Westerstraat. Met een "mevrouw met een knaak ben ik tevreden" was de Truhe verzamel woede begonnen. Het enigszins verroeste exemplaar kreeg ik kado bij een enorme zinken teil die ik kocht op een franse Brocante. Ik houd mijn ogen open, wie weet wat ik nog tegen kom. Mocht u er een hebben of weten, mijn verzameling wil graag uitbreiding.....
Wat zijn Lebkuchen eigenlijk?
De monniken uit het vroegere Frankenland waren de uitvinders van wat men tegenwoordig Lebkuchen noemt. Al in 1296 werde de eerste in Ulm gebakken en rond 1395 in Nürnberg. Het is een kruiden honing koek. (verder info komt)RECEPT

50 gram Margarine
175 gram suiker
1 paje vanille suiker
1 ei
1 ei geel
100 gram honing
1 pakje koekkruiden ( spekulaas kruiden, maar dan zonder de kaneel)
500 gram bloem
1 pakje bakpoeder
3 eetlepels melk
1 eiwit ( die van het geel) 
250 gram poedersuiker
kleine snoepjes

De werkbeschrijving komt zo..... Ik ben even de ingrediënten aan het kopen..... ;)

De recept kaartjes van mijn moeder.

Voor info: http://en.wikipedia.org/wiki/Lebkuchen
Wil je ook Lebkuchen bestellen voor jezelf of om kado te geven, dan kun je die hier online bestellen:
http://www.lebkuchen-schmidt.com/Reacties