BETER EEN VOGEL.... EN CRANBERRYSWachten duurt lang....
Gister kreeg ik een sms-je van mijn huisjager Geert. Had ik soms interesse in wilde gans. Ik heb altijd interesse, als het maar wild is. Wachten op iets dat je graag wilt is moeilijk en duurt extra lang. Laat ik Geert maar rustig de kans geven de wilde gans te pakken te krijgen, ondertussen wacht ik ongeduldig af en mijmer over hoe ik Geert leerde kennen.


Niet iedereen heeft een huisjager. Ik reken mij onder de gelukkige mensen die er wel een heeft. Daar ben ik ook best wel trots op. Geert kwam ooit een workshop worst maken doen. 
Eenmaal de mouwen opgestroopt voor de workshop bleek al snel dat de reden voor het volgen van de workshop pure noodzaak was. Hij wilde wel eens iets anders dan "stoofpot" van wild zwijn. Worstjes van wildzwijn leken hem wel lekker.
Toen ik onder het uitleggen van het worst-stoppen mijn passie voor wild liet blijken, gooide hij zijn sloof af en rende naar buiten. Werkelijk, hij was opeens verdwenen. Gewoon opgelost in het niets. Gigi, zijn vriendin ging gestaag door met het stoppen, waarschijnlijk was zij wel gewend aan zijn spontane acties.

Even later kwam hij terug met twee enorme hompen wild zwijn. Ik heb me lang niet zo gelukkig gevoeld, wat een heerlijkheid. 

Omdat er momenteel een overvloed aan Cranberry's in de winkels ligt (waarschijnlijk ingekocht voor de kerst) en de prijs gezakt is naar waanzinnige laagte, lijkt het mij een mooie combi met wildzwijn vlees.

WILDZWIJN WORSTJES MET CRANBERRY EN VENKEL
Per kilo wildzwijn
250 varkens schoudervet
15 gram zout
Flink bos verse venkel, anders een handje venkelzaadjes, geroosterd en gekneusd
1 theelepel witte peper vers gemalen
4 tenen knoflook
1 scheut zeer koude ouzo, pastis of iets anders anijzerigs.
100 gram verse cranberrys, even stukgehakt in de keukenmachine.


VOORBEREIDING
Maak het vleesmengsel minimaal een dag van te voren, zodat het lekker door en door koud kan worden. Koop zo mogelijk rugvet. Dit heeft een lagere smeltingsgraad, waardoor je machine minder snel verstopt raakt.

VLEES MALEN
Maal het vlees. Stop het vet en het vlees om en om door de machine, dan raakt hij niet verstopt en is het al enigszins gemengd. Hak de verse venkel fijn, of doe het venkelzaad in een droge koekenpan en laat de zaadjes op een heet vuur open knappen. De etherische olie komt dan vrij en dit geeft een super smaak aan het vlees. Voeg de zaadjes toe en "hark" alles door elkaar. Niet kneden, maar luchtig harken. Voeg de overige specerijen toe. Op het laatst de cranberrys en de knoflook.
Maak een klein bolletje en bak dit in wat zonnebloem olie. Is hij goed op smaak, zet het vleesmengsel afgedekt weg en laat het een nacht in een goed koude koelkast rusten zodat het vlees alle smaken goed kan opnemen.

De volgende dag kun je worst gaan vullen. Ik heb een kitchenaid attachment waar je de worst mee kan vullen en ik heb een zgn. "Wurstfuller" Het laatste apparaat is een top stuk gereedschap dat precies doet wat je van hem vraagt: Hij slingert de worst er fluksjes uit.

Als het goed is zie je vanzelf mooie rode stukjes cranberry in de worstjes zitten. Samen met de pastis zorgen ze voor een pallet aan smaak in het worstje. 
Lik ferme scherpe mosterd erbij en een grove plak boeren rogge brood en ik wil iets anders meer. Oh ja natuurlijk, geen glas melk, maar een lekker koud wit biertje.

P/s de ganzen kwamen niet......

Reacties