OESTERS A LA ROCKEFELLER, NAM KEE EN EEN BENEVELDE NEEF


Roep "Oesters" en ik sta naast je. Dat gebeurde dus ook op oudjaar toen om 23:15 Laurens Hessels op Facebook meldde dat hij zijn oogst zelf vers geraapte oesters niet meer de baas kon en een ander dankbaar tehuis voor hen zocht. Om 23:16 had ik mij gemeld en de volgende morgen om 08:55 stond ik op de Egelantiersgracht en nam een grote tas met de natte kledderzooi dankbaar in ontvangst. 
Acht kilo aan de haak
Er zat zelfs een metaal borstel bij om de ruwe schelpen te schonen. Na een uurtje borstelen en spoelen had ik 52 stuks oesters voor mij liggen. Ik besloot voor oudjaarsavond de Rockefellers te maken en de volgende dag met de over gebleven exemplaren voor de Nam Kee te gaan.

ROCKEFELLER OESTERS
Bij oudjaar hoort glimmer en glitter. Dit heerlijke gerecht is ooit bedacht door Jules Alciatore, zoon van de eigenaar van restaurant Antoine's in New Orleans en is vernoemd naar de beroemde mister Rockefeller. Laatst genoemde was nogal rijk en de oesters op deze manier bereid zijn ook rijk, vooral aan vet. Het is een groot geheim wat er in de oorspronkelijke saus heeft gezeten. Men heeft het over spinazie, anderen over peterselie. Men heeft getracht het in het laboratorium uit te zoeken, maar tevergeefs.
Ik heb ooit een recept gevonden met dragon in de saus. Ik vond dit zo lekker, dat ik het al vaak gemaakt heb. Het blijft een verfrissende en verslavende smaak geven aan een feestelijk gerecht. Zaak is dat je de oesters bedekt met een mengsel waar in ieder geval smaak, vet en broodkruim in verwerkt zit. Gaat het mengsel in de oven smelten, krijg je een smaakvol vettig goedje, met een kruimig textuurtje samen met de gladde zilte oester. Dus, heb je nog een restje kruidenboter in de koelkast, doe er een fijngewreven beschuitje s door met wat citroen en peper en voila!

Voor mijn eigen versie, maak ik een papje van vers gehakte kruiden, zoals peterselie, dragon, selderie en of majoraan, bieslook etc. Ik voeg hier een flinke hand broodkruim aan toe (je kunt prima ingedroogd oud brood gebruiken) zout, peper en uiteraard boter of olijfolie.Neem een bakblik en leg hier, met de matte kant naar boven, enige in elkaar gefrommelde vellen aluminium folie op. Open de oesters, giet het vocht af, snijd de oesters los en smeer iedere oester dicht met het kruidige boter smeersel en leg ze op het met aluminiumfolie beklede bakblik.
Je kunt ze nu in de koelkast bewaren totdat het feest begint, of je kunt ze direct onder de gril plaatsen. Pas op dat ze niet verbranden. Ze moeten licht bruin worden.


Smakelijk eten!

Oudjaarsavond was groots. Bubbels en oesters zijn vuurwerk voor de ziel. Hoewel ik mij keurig aan de regel 1 glaasje champagne heb gehouden, had ik toch een soort hangover. Niets beter dan op dat moment een oestertje te happen. Ik keek in mijn koelkast en zag tussen de geschoonde oesters, een nogal groot uitgevallen exemplaar. 

Op de weegschaal gelegd was hij meer dan 100 gram! Met een beetje citroen en verse zwarte peper heb ik hem naar binnen gewerkt. Het was een hele maaltijd, maar wel een goddelijke!OESTERS VAN NAM KEE

Er heerst verwarring over de vertaling van de naam Nam Kee, het fameuze Chinese restaurant aan de Gelderse Kade te Amsterdam, dat ook in het boek van  Kees van Beijnum voor komt. Mijn zus die het taal technisch bekijkt heeft het over klem-tonen die de betekenis kunnen doen veranderen. Daarentegen komt mijn aangetrouwde nicht met een hilarisch verhaal over mijn (enigszins) aangeschoten neef (naam bekend bij de redactie) die de Chinese uitbaatsters vroeg of "iedereen soms familie van elkaar was op de Zeedijk, omdat iedereen er Kee heet" De Chinese mevrouw keek hem koud aan en zei: Kee is huis. Tja, iemand die zo koud kan kijken en goed met Chopsticks over weg kan, houd je liever te vriend..... 

Mijn vriezer is een soort kluis. Er zitten 1001 en een zaken in die allemaal zeer de moeite waard zijn. Lang getrokken fonds, sausjes, gehakte groenten en kruiden in alle soorten en maten. En altijd ook wel een bakje zwarte bonensaus. Heb je dit niet voorhanden, een zakjekant en klaar uit de supermarkt is ook goed. (in dit geval ;)
Open de oesters, giet het vocht af, snij de oesters los en maak ze schoon. Giet overal een beetje zwarte bonensaus op bestrooi het geheel met een paar stukjes van het gesneden lente uitje. Heb je een rijst stomer, gebruik deze dan, anders hang je een vergiet aan de oren in een grote pan, oesters er in leggen, deksel er op en stomen maar. 3 minuten is ruim voldoende, ze moeten zacht blijven.
"Tsjing tsjing joo-whee" (smakelijk eten)

Reacties