OLIJVEN INMAKENEen paar potjes van de voorraad
Wat is geduld hebben toch een moeilijk iets. Ik heb het in ieder geval niet mee gekregen van moeder natuur. Ik zal het maar bekennen, ik ben ronduit on-geduldig. Sinds 11 november, de dag dat ik mijn zelf geplukte olijven in de pekel deponeerde heb ik de olijven ieder dag de emmer en potten uit zitten kijken en gister was het dan ein-de-lijk zover: time to try! 

"En" hoor ik jullie al zeggen "hoe zijn ze"

Geduld. geduld......

Toen ik mijn mede plukster Eveline twee weken geleden een potje gaf, zei ze verbaasd: "maar die zijn toch nog lang niet klaar, die moeten toch een jaar in de pot wachten" antwoordde ik haar met een raadselachtige blik. Ze schijnt ze nog steeds niet geprobeerd te hebben. If only she knew.......
Ik draaide net een potje open en schepte diep het glanzende olie vocht in. De geur alleen al deed me terug gaan naar Toscane. De olijf smolt op de tong, zacht bitter met een intens diepe olijven smaakt. Zo zou ik er nog wel een paar kilo op kunnen. De telefoon ging en mijn zus belde met de mededeling dat ze er niet vanaf kan blijven. "Heb je nog veel" vroeg ze zoet lief. Mmm, de marktwaarde is nu dus met 500% gestegen. Volgend jaar ga ik veel meer inmaken..... orders kunnen alvast geplaatst worden.


OLIJVEN INMAKEN
Het is zooooo makkelijk!
Voor een later moment. TIP: veel maken.... het gaat snel!
PER KILO OLIJVEN
1000 gram olijven
100 gram keukenzout

SPOELEN
Neem een plastic emmer die voor consumptie geschikt is. Een oude frietsaus emmer van je buurman de snackbarhouder is perfect. Doe de olijven in de emmer en giet er koud water op. Leg op de olijven een groot bord, zodat alles is ondergedompeld en geen olijf ontsnapt en komt boven drijven. Deze zullen later bederven. Gedurende 12 dagen giet je iedere dag het water af en vervang je het oude water met vers water. Niet bang zijn als je een sissend geluid hoort bij het openen van de emmer, of het deksel bol gaat staan, dit kan geen kwaad. Groene olijven hebben langer nodig hun bitterheid te verliezen dan zwarte. Als je wilt weten of de olijven goed zijn, kun je dit testen door een olijf open te bijten. Smaakt hij bitter, moet je nogmaals water verversen en wachten. Is de bitterheid verdwenen, kun je het zout bad klaar gaan maken. Voordat je het oude spoel water weg gooit, meet je even hoeveel dit is, dan weet je precies hoeveel pekel je klaar moet maken voor je olijven.

PEKEL OPLOSSING
Breng het water met het zout aan de kook en laat vervolgens afkoelen.
Doe alle olijven weer in de schoongemaakte emmer. Uiteraard kun je ze nu ook in glazen potten stoppen, maar ik vindt een emmer in dit stadium nog steeds handig. Je kunt ze over een maand, als je klaar met het pekelen over doen in mooie potjes.
Doe alle olijven dus weer in de schoongemaakte emmer. Giet het afgekoelde pekelwater op de olijven, zodat alle olijven volledig onder water staan. Leg een groot bord op de olijven zodat alles weer is ondergedompeld en geen olijf ontsnapt.
Dit laat je zo een maand staan. Niet bang zijn als de deksel gaat bollen. Je kan er altijd voor kiezen het zout bad opnieuw aan te maken en ze na afgespoeld te hebben in de nieuwe pekel te stoppen. Na een maand, giet je de pekel af en spoel de olijven onder koud water schoon en laat ze in een nieuw koud waterbad met deksel erop 24 uur in de koelkast “ontzouten” Zijn ze nog steeds te zout, herhaal je dit proces.

BOTTELEN
Neem glazen potten die goed zijn schoongemaakt en een goed sluitende deksel hebben. Gebruik hiervoor de gewone glazen potten die je hebt. Voor het spoelen kun je rustig de afwasmachine gebruiken. Geen noodzaak om met soda aan de slag te gaan.
Doe in iedere pot wat verse kruiden en knoflook naar wens. Mijn favoriet is rozemarijn met tijm en een paar tenen knoflook met een rood pepertje voor het oog.
Stop de goed uitgelekte olijven in de potten, overgiet met zonnebloem olie en sluit de deksel goed af. Zet weg op een donkere plaats.
Na twee maanden draai je een van de potjes open en ga je proeven. Wanneer je niet meer kunt stoppen met proeven, weet je dat ze goed zijn gelukt.
Smullen maar! ( en laat mij even weten of ze inderdaad net zo lekker zijn als die van mij)

Reacties