ANIMAL CRACKERS in je soep


Gister overleed Shirley Temple, de actrice van "Animal crackers in my soup" het liedje dat mijn moeder altijd zong. Toevallig was ik gister verse pasta aan het draaien en ga ik morgen weer aan de slag met een nieuwe pasta maker die ik op Marktplaats kocht van Rita Geelen (dank Rita, hij is geweldig) Ik zal morgen, als de fotografie studenten van Leo Erken in de keuken komen koken, in gedachte aan Shirley, mijn moeder en Rita met hen een paar animals maken voor in onze soup ;)

In tegenstelling tot wat vele denken is het iezie piezie om zelf je pasta te maken en o zoooo lekker. Ga ook maar even naar www.marktplaats.nl en scoor een pasta maker. Het hoeft echt geen MARCATO ATLAS 150 te zijn, probeer eerst een goedkoper exemplaar, voor E 16,75 heb je er al een incl. verzending.

Recept
SALIE BOTER
Roomboter
Verse Salie
Grof zeezout

Smelt de roomboter, voeg de salie toe. Dek de pan af, vuur uit en een nacht laten staan. De volgende ochtend verhit je het weer, zeef je het en laat het afkoelen. Dan doe je het goedje in kleine plastic bekertjes en bewaar dit in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraadje.

Recept
VERS PASTA DEEG
Voor plm. 8 personen:
400 farina di grano tenero "00"
100 Semola

4 eieren
beetje water indien nodig.
geen zout!!!!

Iets waar je de pasta over kunt hangen om te drogen, bijvoorbeeld een stoelleuning of opgehangen stok.


Wil je met de machine mengen: Gewoon alles in de kom, meng tot je een grof broodkruimel-achtig deeg krijgt. Sommige keuken machines kunnen het mengen tot een grove bal, andere machines trekken dit niet en dan meng je vanaf de broodkruimel dikte verder met de hand.

De kunst van het pasta deeg is: kneden! 6 minuten rollen en kneden tot het soepel is en glimt. Heb geduld. De gluten in de bloem moeten kans krijgen hun werk te gaan doen. Maak er een lange lap van, plm 2 cm dik en 10 cm breed, wikkel in plastic folie en laat 60 minuten in de koelkast rusten zodat de gluten in het deeg (die er voor zorgen dat je deeg elastisch is) tot rust kunnen komen. Neem het deeg uit de koelkast, iedere keer allen het stuk dat je direct gaat gebruiken, het droogt ongelooflijk snel uit. Rol de plak tot 0,5 cm dik, de uiteinde nog dunner en voer door de pasta-maker, grootste opening. Doe dit twee keer. Versmal de opening van de rollers en voer de deeglap door de pastamaker. Soms moet je de lap dubbelvouwen, some gaat het in een keer goed. Is hij mooi dun, voer hem door de Spaghetti of Tagliatelle walsen die standaard bij je pasta-maker zitten. Hang de slierten of de lasagne lappen op een stoel leuning (eerst ff schoonmaken ;) en laat het minimaal 15 minuten drogen. Dit voorkomt dat de pasta gaat plakken als je hem kookt. Ga je de pasta gebruiken om te vullen, ga dan direct verder.
Wil je weten hoe zelfgemaakte pasta smaakt? Moet je zaterdag even terugkomen om te kijken. Vrijdag ga ik n.l. zelf pasta maken voor het Valentijns diner van MEE ETEN MET CARO (www.carokookt.nl)

Smakelijk eten!

Pasta koken per 500 gram in 4 liter water!, Geen olie erbij, dit maakt de pan onnodig vet en is niet beter voor de pasta.

Reacties