BOEUF BOURGUIGNON

Boeuf Bourguignon

Mijn bordje staan al klaar. Heerlijk, ik watertand altijd al bij het idee van de eerste hap van de BB die ik ga maken. Mooi rundvlees, de staartjes rode wijn van de afgelopen week die ik met pijn en moeite niet in de "azijn" voorraad flessen heb gekieperd, maar nu dus ga gebruiken en een kistje lekkere knoflook, uien, champignons en verse tijm. Heel stiekem vind ik dit klassieke gerecht lekkerder dan Coq-au-vin, alhoewel...

De Boeuf gaart en wordt later geserveerd in diepe rode wijn, ook waanzinnig lekker bij een zelfgemaakte pasta, maar daarover een andere keer.Recept

BOEUF BOURGUIGONE
Runderlappen of hakvlees, liefst van de nek.
Laurier (liefst vers)
Thijm, liefst vers
Rode wijn
Bouillon
Zout
Peper
Spekjes
Tomaten puree
Champignons
Uien
Blokje zeeuws spek

Zorg ervoor dat alle ingrediënten herkenbaar blijven, dat je ze zo snijdt dat ze lekker chunky zijn. De champignons niet in pakjes, maar in ongelijke kwarten.
Het vlees goed droog deppen en mooi rondom in roomboter en half zonnebloemolie aanbraden. Wijn erbij, bouillon erbij, tijm erbij, laurier er bij, spekblok erbij en de deksel er op en in de oven. Op stand 160 voor 3 uur lekker laten garen.


Pel de uien ( even in kokend water onderdompelen, er uit vissen met een schuimspaan en je trek hun velletje er zo af) laat uien heel, leg ze strak tegen elkaar aan in een pannetje, begiet het voor de helft met water en zet op het vuur. Kook ze garig, maar niet geheel. Haal ze van het vuur en zet ze weg.


De champignons snijdt je grof. Olie en roomboter in de koekenpan. Hoog vuur, let op dat het niet verbrand. Zodra het begint te schuimen, champignons er bij en scheppen. Mooi rondom een huidje van olie en boter vormen. Je sauteert ze lekker gaar. Aan het einde heel even de deksel er op, blus ze eventueel af met een ietsie pietsie witte wijn. Van het vuur en bewaren naast de uien.
Als de drie uren zijn verstreken, haal je de pan uit de oven. Voorzichtig, zeer heet. Pas op met het deksel verwijderen, je kunt je leklijk verbranden. Haal het spekblok er uit en snijdt in stukken en doe het terug in de pan.
Proef de wijnsaus. Voeg zout en peper en de tomatenpuree toe. Leg de champignons bovenop en ook de uien. Doe het deksel er op en zet op een plaatje op het vuur voor nog een half uurtje.

Proef of alles op smaak is. Serveer met gekookte peterselie aardappelen en boeren brood.

Bon Apetit!Reacties