SUIKERSPINNEN en NACHTELIJK BEZOEK


Zoete dromen

Mijn collectie keuken aparaten is groot en ie-wat vreemd, maar daarover een andere keer. Tijdens de keuken opruim sessie vond ik gisteravond weer een "ding" ooit door mijn lieve buren Patricia, Elise en Sophie na afloop van Koninginnedag aan de wilgen gehangen. Het was een suikerspin apparaat. De vorige keer toen ik hem tegenkwam in mijn keukenkastjes, zette ik hem op het aanrecht, alsof ik een voorgevoel had, toeval bestaat immers niet. De hele avond stond hij in de weg, struikelde ik over het snoer en verplaatste ik hem 10 keer. 
Om 23:45 kon ik het niet laten, pakte de spinsuiker, een bosje satee prikkers en zette het "ding: aan. Het was niet echt makkelijk, suiker spinnen. Maar terwijl ik goed en wel bezig was met de derde sessie "hoe krijg ik die grote bollen" werd er zowaar op mijn keukenraam getikt. Het was 00:23 uur op een dinsdagavond, niet echt de tijd dat je bezoek verwacht en er stond ook niemand in de agenda. Ik opende het keukenraam en kijk naar buiten waar een leuk uitziende knul mij vol zelfvertrouwen aankijkt. Ik moet bekennen, ik had een verdwaalde en paddo-verdoofde toerist verwacht. Met suikerspin in de hand open ik het keuken raam, 00:25 uur, het moet een grappige vertoning zijn geweest die je als zelfvertrouwde jongeknul niet 1,2,3 verwacht als je ergens aanklopt. Het kwam er op neer dat Flip, want zo heet hij, net van een Food-event kwam waar hij had gefilmd. Hij wilde een electrische car2go huren, maar helaas stonden die niet meer in onze straat. Tot overmaat van ramp (gebeurd je ALTIJD, toch?) een lege telefoon had. Het toeval wilde dat hij met al zijn apparatuur precies voor mijn huis stond, het woord "KOOKT" op mijn raam zag staan, het licht zag branden (00:23 uur) Tja, dan klop je gewoon aan, want de ene foodie is heeft altijd wel tijd voor een andere foodie.

Na een snelle telefonische actie richting taxicentrale, ging het gesprek al snel over suikerspinnen. (00:28 uur) Toeval bestaat niet, het had zo moeten zijn. Flip vertelde mij dat hij die avond tijdens zijn introductie op het food-event geopend had met een anecdote van vroeger. Ja juist, vroeger mocht hij van zijn vader, die tandarts was, nooit suikerspinnen hebben. Het was dat de taxi aan kwam rijden en ik geen kant en klaar exemplaar paraat had, anders had Flip met een suikerspin en al in de taxi gezeten, zeker weten, als een gelukkig kind.


SUIKERSPIN BALLETJES
INGREDIËNTEN
Gewone fijne kristal suiker
Satee prikkers
Gevriesdroogde aardbei en of banaan van Beatz Fruit **
Suikerspinmachine
Blender/keuken machine

**Beatz fruitzakjes kun je o.a kopen bij het
Oud Hollandschsnoepwinkeltje op de tweede Egelantiersdwarsstraat in Amsterdam. 

Bereidingswijze
Maak suikerspin met de machine. Heb je geen machine, kun je ook kant en klare suikerspin kopen. Uiteraard kun je ook aan de slag met suiker smelten in een pannetje en net voor het gaat stollen met vorken etc aan da gang gaan, maar dat wordt een reuze geklieder en gestolde suiker opruimen is hel. Koop het anders kant en klaar, niet zo leuk uiteraard, maar wel lekker. Draai voorzichtig zonder te hard drukken kleine bolletjes.
Ondertussen maal je de gevriesdroogde vruchten tot fijn gruis. Doe het gruis in een zak, stop er een bolletje bij, knijp het zakje dicht, schud een paar keer voorzichtig maar goed en zie je hebt een keurig gecoat bolletje. Herhaal dit met de andere bolletjes.
Leg ze netjes op een plankje. Let op dat je droog werkt. Suikerspin en het gemalen vruchten goedje zijn zeer gevoelig voor vocht. 

De balletjes zijn leuk als decoratie op een mooi wit toetjes of op chocolade taart. Ennuh.... niet vergeten de tandjes te poetsen ;)


* Vriesdrogen is een methode waarbij in een koude gevacumeerde ruimte het water aan producten wordt onttrokken. Je houdt dus een puurder product over dan een standaard ingevroren product. Beatz is te verkrijgen bij j elocale snoepwinkel (in de Jordaan het Oud Hollandsch snoepwinkeltje van Marska Schaefer of de PLUS Supermarkten, Spar, Agrimarkt, MCD Supermarkten en Sligro.

Reacties