WIJNTJE? daarna een AZIJNTJE!

wachtende wijn.....
Van wijn die echt niet lekker is om te drinken, of restjes in de fles maak ik standaard een voorraadje azijn. Er gaan momenteel heel wat flessen over tafel bij Caro Kookt en er blijven gelukkig genoeg staartjes over... Er staan er in mijn keuken altijd wel een paar flessen azijn in spee op een rijtje te rijpen. Niet in de directe zon, maar wat hoger op de keukenkastjes waar het altijd een paar graden warmer is. Zo heb ik altijd azijn in huis en ..... de lekkerste ook nog.

Recept
WIJN AZIJN
Vat of wijnfles
Doekje, of stukjes keukenrol
Touwtje
Wijn
Lucht
In tegenstelling tot sommige verhalen, kun je gewoon aan de slag met je restjes wijn en hoef je er echt geen "moeder" zo als wijn azijn bij te voegen om het proces op te starten. Je hebt lucht nodig, die ervoor zorgt dat de Acetorbacter bacterie zijn werk kan gaan doen. Gooi al je restjes wijn gewoon bij elkaar en zet ze in een open fles, afgedekt met een doekje of keukenpapiertje op een warm plekje weg. De lucht is je grote vriend en doet het werk. Zet ze niet in het directe zonlicht. Je ziet vanzelf aan de oppervlakte een soort koek ontstaat. Dit noem je de moederkoek. Zorg ervoor de de moederkoek nooit droog komt te staan, dan sterft ze een snelle dood. En net als je echte moeder, merk je pas als ze er niet meer is wat je mist. Gewoon alle restjes wijn erbij gooien die je hebt. Desnoods begin je, net als ik weer aan een nieuwe fles en heb je altijd een voorraadje azijn.

Af en toe ruik je aan de fles. Ruikt hij prettig zuur met een beetje hout geur, dan is tie klaar. Schenk hem over door een filter in een schone fles, dop er op en klaar voor gebruik. Zorg dat je direct weer nieuwe wijn op de moederkoek gooit, in dezelfde fles. Het kan enorm verschillen hoelang de wijn erover doet om azijn te worden, soms gaat het razend snel, vooral als hij lekker warm staat in de buurt van je fornuis ;)
Is je azijn klaar, gooi hem dan ook eens in een weckfles en stop er verse kruiden bij. Na een veel te lange wachttijd van plm. drie maanden heb je dan een heerlijke kruiden azijn. Ik geef het direct toe: Ik kan nooit zo lang wachten, daar ben ik veel te ongeduldig voor. 

Reacties