SCHOTS & SCHEEF


Tante Jos
Deze week overleed mijn lieve tante Jos op de respectabele leeftijd van 93 jaar. Als de nog enige in leven zijnde zus van mijn reeds overleden moeder was zij een vraagbaak voor alles over onze Limburgse en Friese famillieroots. Behept met gort droge humor en boordevol anecdotes waren bezoeken aan haar een genot en een direct lijntje naar mijn moeder. Deze week kwam daar een einde aan en voel ik een grote behoefte aan comfortfood, niet omdat ik tot de " volgende- aan-de-beurt-zijnde" generatie behoor, maar meer omdat tante Jos een internationale smulpaap was en Cock-a-Leekie haar vast wel bevallen was. 

(foto's komen in de loop van de dag, tijdens het bereiden van dit lekkere gerecht voor vanavond)

Recept
COCK-A-LEEKIE


Voor de bouillon
1 middelgrote soepkip
1 middelgrote braadkip
1 wortel, geschild en in blokjes
1 ui, geschild en in blokjes
2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
1 prei, gewassen en in blokjes gesneden
1 bouquet garni

Afmaken van de soep
2 grote prei snijd ze in 10-12.5cm lengtes van ongeveer 1 cm
2 winter penen gesneden in dunne plakjes
15 pruimen met pit
zout en peper

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200C
Braad de braadkip in de oven in een braadslee goudbruin. Als hij klaar is houd je hem warm in de oven, desnoods in alu folie gewikkeld met de oven op een lage stand.
Plaats de soepkip in een grote pan met dikke bodem. Strooi de blokjes gesneden groenten er over, voeg het bouquet garni toe en voldoende koud water zodat de kip net onderstaat. Breng het geheel in 40-45 minuten aan de kook.

Haal de soepkip uit de bouillon en laat hem afkoelen. Verwijder het vlees van het karkas en snijd de kip in kleine stukjes. Zeef de bouillon en giet hem over in een ​​schone pan. Breng de bouillon langzaam aan de kook en voeg het kippenvlees toe. Blancheer de gesneden prei in kokend water tot ze zacht is en koel direct af en ijskoud water.

Voor het serveren:
Snijd de gebraden kip in mooie stukken.
Giet in ieder diep bord een volle portie soep, leg hier een flink stuk gebraden kip op, er overheen de geblancheerde prei, eromheen stukjes wortel en serveer. Erbij kun je "Tatties" serveren, aardappels, het lekkerste uiteraard geroosterd met een beetje ganzen vet uit de oven.
Smakelijk eten!

Reacties

Anoniem zei…
Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

I hope to see you there soon!