SMAAK BOTERS - SALIE, MUNT EN ROZEMARIJNVolgens Loes Langendijk (zie blog Groen in de stad) is het tijd om in de tuin aan de slag te gaan. In dit jaargetijde is mijn hart verscheurd. Klinkt dramatisch, is het ook wel. Mijn groene vingers jeuken, maar de keuken roept ook. Vanochtend besluit ik dus maar een combi te maken en kijk tijdens het ochtendwandelingetje met de hond met een nog schuinere blik dan normaal naar mijn kruidenplanten. De salie staat er niet zo weelderig bij, hij is nogal gefromfraait. De rozemarijn kan het echt allemaal niets schelen, die groeit rustig door. En de munt, inderdaad op het aanrecht heeft ook wel zijn beste tijd gehad, hij is eigenlijk klaar voor de pan. Omdat Loes zegt dat ik moet snoeien, besluit ik er voor te gaan. Naast mij ligt nu een flinke bos salietakken. Perfect voor een mooie voorraad salieboter.

Ratjetoe van Salvia officinalis 
Ik maak een flinke voorraad en vries die in kleine beetjes in, zo heb ik altijd een smaak-botertje bij de hand. Salieboter is heerlijk over verse pasta, Munt-boter te lekker bij een stukje geroosterd lamsvlees, en de rozemarijn-boter bij een mooi bordje groente uit de oven. Probeer de salie-boter ook een keer als  of als smaak verdieping van een vegetarische bouillon na een fikse wandeling. Aigo boulido is hier een mooi voor beeld van. Deze Provencaalse soep werd oorspronkelijk op kerst avond gegeten. Gekookt water met knoflook en salie blaadjes werd over sneden oudbrood gegoten. Tegenwoordig krijg je deze soep iewat gepimpt opgediend om de rest van de maaltijd wat lichter te laten vallen. Het is een echte opkikker om weer op krachten te komen, dus ook prima na een fikse strand wandeling. Volgende keer als je knoflook soep maakt (komende week het hier recept) voeg dan een paar blaadjes salie toe.

Recept
SMAAK-BOTER
1 pakje Roomboter
flinke scheut olijfolie
6 takjes Verse Salie, Rozemarijn of munt
snuf grof zeezout

Smelt de roomboter op een middelmatig vuur en voeg zodra het begint te smelten de kruidentak van je keuze toe. 


Salie in de boter                Munt in de boter           deksel er op en wachten
Dek de pan af, doe het vuur uit en schommel de pan even een paar keer gelijkmatige heen en weer. Zet op het fornuis en laat hem afgesloten een nacht staan. De volgende ochtend zet je hem weer op, op een laag vuurtje totdat alles smelt. Zodra het vet gesmolten is giet je het door een metalen zeef (pas op dat je je niet verbrand) zodat alle takken achterblijven. Laat het een beetje afkoelen.


Door de zeef             afgekoeld ingieten             deksel er op en invriezen
Giet het goedje over in kleine plastic bakjes en laat het verder afkoelen. Deksels er op, stikkeren en .... in de vriezer. Natuurlijk kun je het ook in ijsblok-bakjes gieten, krijg je mooie klontjes, maar je moet ze wel heel goed afdekken.

Reacties