LAMB WELLINGTON & RUBBER LAARZEN

Zeg nou zelf........ (ze zijn wel Italiaans)
Good old England! Ik heb er gewoond en het was er geweldig. Een van hun culinaire klassiekers  is de Beef Wellington. Ik heb het dan niet over de Duke van de rubber laarzen, maar meer over het gerecht dat een korstje heeft. Goedgemaakt glimt het je net zo tegemoet als, inderdaad, een paar natte regenlaarzen en geloof het, het is net zo comfortabel en behaaglijk als de wellies. Engelsen zeggen niet Rain boots, of Rubber boots, maar hebben het over Wellington Boots, of te wel kort gezegd " Wellies" de laars die ooit door de duke of Wellington bedacht en door zijn schoenmaker gemaakt werd. Later is het idee opgepakt door Charles Goodyear. Er staan er vast een paar in uw meterkast. Nu we het er toch over hebben, de  laarzen geschiedenis gaat nog verder. Tijdens WOII werd aan Hunter (inderdaad die van het fashion item dat in allerlei kleuren ook onder korte rokjes wordt gedragen) gevraagd grote hoeveelheden te fabriceren voor het drassige Nederlandse gebied. Het is maar dat u het nu allemaal netjes weet als u straks voor uw walmende "Lamb Wellington" staat om hem aan te snijden. Dan kunt u vol trots zeggen: " Glanzend als een paar rubber laarzen" Je gasten zullen stil vallen en u niet begrijpend aankijken. U heeft dan tenminste een mooi verhaal te vertellen. 

LAMB WELLINGTON
Voor plm. 6 personen:

900 gr Lamsschouder of lamsbiefstuk 

1 kg Champigons

Verse thijm

Verse majoraam

Verse munt

2 ons bakbakon

Olijfolie

12 plakjes bladerdeeg

3 eitjes


Bak het lamsvlees aan tot dat het net bruin begint te worden in het hete olijfolie-roomboter mengsel. Haal uit de pan en laat afkoelen. Gooi het vet niet weg, maar bewaar dit voor later in het recept.

Verkruimel de champigons tussen je vingers en verkruimel in de keukenblender. Bak ze vervolgens in de koekenpan totdat ze hun vocht loslaten. Giet het vocht weg. Doe de sjalotjes, munt en thijm bij het champigon mengsel en bruin het geheel mooi diep goud geel. Haal van het vuur. Voeg broodkruim en het eigeel toe, Roer goed door en zet aan de kant om af te koelen. Ontdooi de blaadjes bladerdeeg. Leg op ieder stukje een mooi stuk vlees, smeer een beetje van het champignon mengsel over het vlees. Vouw de lapjes bladerdeeg over het vlees zodat het geheel goed gesloten is als een mooi pakketje. Bestrijk het met het eigeel. Uiteraard kun je de versiering zo uitbundig maken als je zelf wilt. Klassiek is om een rozet boven op te modeleren van bladerdeeg en een gekarteld randje. Bestrijk ieder pakketje voorzichtig met het los geklopte eitje. Prik als laatste een klein, maar wel goed open gaatje boven op de Wellington, zodat eventueel opgebouwde warmte kan ontsnappen. 

Bak op 180 graden tot het bladerdeeg mooi goudgeel is geworden en glimt als, inderdaad: als een paar beregende Wellies.

Ondertussen maak je de saus. Vermeng hiervoor het bewaarde boter-olijfolie mengsel met een flinke scheut rode wijn en runderbouillon. Monteer de jus met een flinke lepel koude roomboter tot je een mooie glimmende saus hebt.

Zet de borden klaar. Krul op ieder bord een sliert jus. Haal de Wellingtons uit de oven en snijd ze diagonaal door. 
Leg de twee stukken Wellington schuin op de krul jus. Serveer samen met bijvoorbeeld een grote groene salade van voorjaarsgroen en een eenvoudige vinegrette van olijfolie, mosterd en honing.


 Smakelijk eten

Reacties

Anoniem zei…
Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

If you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
I hope to see you there soon!