RUNDERSTOOF EN APPELSTROOP UIT VAALS

Mijn oma Paula kwam uit een piepklein dorp net over de Duitse grens en groeide op in Vaals, waar mijn overgroot vader een grote hof had.
In mijn moeders receptenbakje zit het recept voor het heerlijke stoofvlees. Het heet zuurvlees, maar is in vergelijk met Hachee veel zoeter. Niet alleen door de toevoeging van kruidkoek aan het einde van de gaartijd, dat de saus mooi dik maakt, maar juist door het toevoegen van zoet Limburgs bier en de appel perenstroop. Samen met de azijn een smaak explosie in je mond. Serveer het eens met gestoomde krieltjes, het neemt de saus mooi op en smaakt bijzonder lekker met vers gehakte blad peterselie.

De appel perenstroop kregen wij vroeger thuis van Sjang Crombach uit Cotessen bij Vaals, een mooi biologisch bedrijf. Sjang begon meer dan 50 jaar geleden met het verzamelen van verschillende rassen hoogstamfruitbomen. Deze werden samengebracht in de beroemde Bellet boomgaard. Het van deze bomen afkomstige onbespoten fruit werd verwerkt tot stropen en diksappen. Naast de productie van fruit dienen de hoogstamboomgaarden tevens als weiland voor de veehouderij. 

Regelmatig gingen wij hier op bezoek, omdat mijn vader voor zijn bedrijf de stroop en sappen afnam van Sjang. Wij logeerde dan op het terrein in Cotessen. Ik herinner mij wit zwarte vakwerkhuisjes, door de weilanden hollen, nat worden van de dauw en constant met het schrikdraad in de clinch liggen. Ik ruik de koeien en paarden van Sjang in de grote stal, met de grote horens en de stieren in de wei, waar mijn moeder een heilig respect voor had en er voor zorgde dat wij bij een wandeling 5 uur omliepen, omdat wij niet gespiest wilden worden door de horens. Ach ja, later bleek het een koe te zijn geweest........ toch hadden wij een mooie wandeling. Alles over het mooie Biologische bedrijf dat na Sjang zijn overlijden word voortgezet onder leiding van zijn neef Rene Franssen kun je hier vinden

Wandel info voor dit gebied.


Recept
RUNDERSTOOF VAN OMA
Voor plm. 6 personen:

1 kilo Runderlappen, met een mooi vetrandje
6 liefst zoete uien, in stukken gesneden.
1 winterpeen
1 verse knoflook
1 halve prei
2 glas witte natuurazijn
1 potje zure zilveruitjes
1 glas water
1 flesje zoet limburgs bier
6 kruidnagels
6 verse laurierbladeren
20 peperkorrels
zout en peper
½ thee lepel vers geraspte nootmuskaat
5 lepels appel-perenstroop, 't liefst van Crombach
3 plakken ontbijtkoek

Braad de uien in een pan tot ze goudgeel zijn en laat ze afkoelen.
Doe vlees, uien, specerijen, bier, azijn en water in en braadpan zo dat het vlees net onder water staat. Zet het op een laag vuur en laat het langzaam garen. Zodra het zacht en gaar is, voeg je stroop en ontbijtkoek toe. 

Serveer met gestoomde aardappeltjes in de schil met blad peterselie en grof zeezout en natuurlijk een mooie schaal zelfgemaakte appelmoes.

Reacties