KWARTELS gevuld uit de ovenKwartels hebben meer smaak dan menige kip. Nu ben ik een voorstander van een goede biologische kip, een garantie voor volle smaak, maar een kwartel staat hier met stip boven. Als je ze koopt, let dan net zo als bij vis, dat hij mooi glimt en geen uitgedroogde randjes vertoont of een vale kleur heeft. Is dit het geval, laat hem links liggen en ga voor iets anders.

Behalve dat kwartels lekker zijn, presenteren ze zich ook mooi op een goed opgemaakt bord. Ik houd niet zo van vette sauzen, dus een mooie kleurige compositie van groenten doet het goed. De jus geef ik er altijd in een kannetje bij.
Vraag de poelier of hij de kop er af hakt en als je geen opbind touw thuis hebt liggen, geeft hij je dat er vast wel bij.

Vino santo is een Italiaanse wijn gemaakt van gedroogde druiven. Omdat in oude tijden bij de mis een zoete wijn werd gebruikt werd de naam vino santo de gebruikelijke naam voor deze goudkleurige drank. Houd een paar glaasjes over voor bij het dessert en je maakt iedereen gelukkig.

Recept
KWARTELS
Voor 4 personen (1 p.p)

4 KWARTELS
1 fles Vino Santo
5 Bio perssinaasappels (we hebben de schil ook nodig!)
1 bos verse dragon, houd 4 takjes apart
1 bos verse rozemarijn
3 Solo knoflookjes ( bolletjes met maar een teen)
5 sjalotjes
grof zeezout
witte basterdsuiker
Ganzenvet, anders olijfolie


* Kwartels zijn pluimvee en eiwitrijk, dus extra opletten bij de hygiene i.v.m kruisbesmetting. Als je alles klaarlegt voordat je de kwartels pakt, heb je het minste kans op problemen. 
Bereiding
Warm de oven voor op 220°C
Doe een flinke dot ganzenvet met de geritste rozemarijn naalden in een braadslede en zet alvast in de oven.
Vul de kwartels ieder met een kwart sinaasappel en een flinke dot van de dragon. Omdat het op het bord een beetje afschrikt als er pootjes omhoog steken, alsof hij toch nog weg wil vliegen, bind ik de pootjes altijd op met een touwtje.

Maak de sjalotjes schoon en snijd ze in grove stukken.
Snijd de overige sinaasappel in kwarten.
Haal de braadslede uit de oven, pas op het hete vet.
Leg de kwartels met de pootjes naar boven in de braadslee. 
Strooi de grof gesneden sinaasappel, sjalotten, knoflook en dragon er tussendoor.
Bak de kwartels in 30 minuten gaar, om de 10 minuten bedruip je ze met het vet van de bodem van de braadslede.

Na 30 minuten giet je er een flinke scheut Vino Santo overheen en wals je de braadslede voorzichtig heen en weer. Keer de kwartels om en laat ze afgedekt met een dubbele laag aluminiumfolie 10 minuten rusten.

Knip de touwtjes door en leg de kwartels op de borden met de pootjes omhoog. Strooi het grove zee zout mengsel er een beetje over heen, een takje dragon bovenop, een stukje gegaarde sinaasappel en sjalot er naast en klaar is Kwartel.

Smakelijk!

Reacties