PFLAUMENKNÖDEL MIT SEMMELBRØSEL


Het is pruimentijd bij mijn zus in haar Franse tuin. Het weer zit niet mee, dus een regenachtige dag is het moment in de keuken aan de slag te gaan. Met stip op # 2 staan bij mij op de lijst van comfortfood de Oostenrijkse Pflaumenknödel mit Semmelbrösel. (u weet wel, Nr.#1 was Kaiserschmarren) Het recept vergt even, maar is eigenlijk reuze eenvoudig en erg smakelijk. Je kunt ze goed invriezen voor een later moment.

Recept
PFLAUMENKNØDEL
Voor plm. 13 personen ( 1 p.p)
1 kg aardappelen
1 kg bloem
13 pruimen

Schil de aardappelen en kook ze in voldoende water gaar. Laat ze afgedekt afkoelen. Vermeng daarna met de bloem, totdat het deeg niet meer plakt.


Neem een pruim, ontpit deze, leg beide zijde weer op elkaar en vorm met een lapje deeg een soort jasje om de pruim. Rol een paar keer tussen je handpalmen tot een mooi glad egaal balletje. Leg op een met bloem bestoven schaal of diepvries bak en als ze netjes naast elkaar liggen, zet ze weg.

Heb je ze allemaal gedraaid, laat je ze een voor een in een pan kokend water garen. Als ze klaar zijn komen ze vanzelf boven drijven. Laat ze daarna nog 4 minuten na garen in het water. Leg ze in een schaal met de brosel, strooi dit er ook rijkelijk over heen, even in de oven onder de gril en zie:


Recept
SEMMELBRØSEL
Suiker
1 pakje roomboter
1 pakje paneermeel ( semmelbrøsel)
Kaneel
Maanzaad
Bloem

Zorg dat de roomboter koud is, anders wordt het goedje een grote klont en dat wil je nu juist niet. Voeg alles samen in een pan en rijf alles tussen je handen tot een korrelig geheel. Er mogen best grote brokken tussen zitten, een beetje onregelmatigheid is prima.


Heb je over, gewoon laten staan in de koelkast, erg lekker over ijs, andere toetjes of bij de rode kool.......

Smakelijk!

Reacties