VERTJUSIk heb altijd al Vertjus willen maken maar ben er nooit toe gekomen. Dit weekend mocht ik de druiven bij mijn zus in de tuin onderhanden nemen. Voor mij mogen, omdat dit, samen met een clematis uit de knoop halen, bij mij met stip op #1 staan op de lijst van Tuin-vermaak. 


Vertjus gebruik je als azijn. Het is heerlijk fris zuur met een echte diepe druivensmaak, verrassend lekker. Heerlijk als dressing op de sla of om vlees mee te bereiden. Ik denk dat je er ook een heerlijke mayonaise mee kunt maken, maar daarover later meer. Als sinds de middel eeuwen vind je het in de keuken. In Syrie als Husoum en in Perzie als Ab-ghooreh.Recept
VERTJUS
Een fis zure substantie die je als azijn kunt gebruiken, maar veel lekkerder en dieper van smaak is.

Jampot met deksel, goed schoongemaakt
Ijsblokzakjes
Onrijpe druiven
Passefiet / roerzeef / sap machine


Bereiding
Ris de druiven van hun takjes en doe ze in de passefiet. Ze de passefiet op een lage pan en draaien maar. Het vraagt enig kracht vertoon, maar al snel stroomt het groene drappige sap in de pan. Giet over in een fles en zet 24 uur in de koelkast om te bezinken.

Nu kun je meerdere dingen doen om het op een later moment te gebruiken. Je kunt het in een ijsblok-zakje gieten en invriezen, of het opkoken en pasteuriseren, maar dan verliest het iets van de frisse smaak. Een Ijsblok-zakje is handiger, want zo kun je kleinere porties gebruiken en heb je altijd wat bij de hand.


avoir du plaisir!

Reacties