OTTERSCHELPENOtterschelp, Lutraria lutraria
Vandaag liep ik met mijn zus, familie en alle honden langs de zee bij Parnassiea. Het strand lag werkelijk bezaaid met schelpen. Bij het zien van al dat moois begonnen onze harten sneller te kloppen, deze moesten gewoonweg eetbaar zijn! Een snelle zoekopdracht op mobiel internet leerde ons dat het Otterschelpen waren en eerst gekookt diende te worden (Dank Wouter Klootwijk!) maar verder geen culinaire tips...

We verzamelden de verse nog half in het water liggende exemplaren. Als je op de schelp tikt of tegen het beestje zelf, dat als een slurf (inderdaad, piemel is een betere benaming ;)) uit de geopende schelp hangt, beweegt deze zich langzaam terug de schelp in en sluit zich. Weliswaar heel langzaam, maar hij doet zijn werk. Prachtig om te zien.
De scheermessen die we tegenkwamen namen we ook mee. Check of ze nog leven, tussen je vingers naar beneden laten hangen en aan de onderkant tikken van het beestje, hij rekt zich dan vanzelf terug de schelp in. Binnen no time hadden we een mooie verzameling goed uitziende exemplaren in zakjes, emmertjes en tassen.

Thuisgekomen kon ik niet wachten ze te bereiden. Ik wist precies wie ik deelgenoot zou kunnen maken van deze culinaire dis en spoedde mij naar Eveline, die net als ik zelf gek is op Pasta Vongole en altijd in is voor een eet gerelateerd avontuur. Ze stond al klaar met knoflook, peterselie, olijfolie, 2 gedroogde Italiaanse pepertjes en verse linguine pasta. Onder het genot van een koud glaasje Prova Regio Arinto werd het een snelle bereiding en een werkelijk goddelijke maaltijd. Het stevige vlees van de Otterschelpen heeft een milde smaak en ziet er mooi uit op het bord. Dus bij de volgende storm, spring ik in de auto met emmer en laarzen en kunt u mij op het strand vinden.

PASTA LUTARIA
Otterschelpen in de pan

Ingredienten
Vers gevonden otterschelpen
Pasta
Olijfolie
pepertje

PASTA LUTARIA
Spoel de Otter schelpen onder stromend water en laat ze 5 minuten staan. Spoel ze nogmaals onder stromend water en zet ze geheel onder water op het vuur. Zodra ze koken haal je ze van het vuur en giet ze af. Alle schelpen zijn nu mooi open.

Gekookte Otterschelp
Haal het vlees uit de schelp en en maak ze schoon. Verwijder al het zand onder de stromende kraan, verwijder het doorzichtige hoesje. Doe dit met alle schelpen.
De scheermessen vergen iets meer aandacht, omdat hier het zand in het diertje zelf zit. Goed spoelen, anders heb je een knarsende pasta schotel ;)
Zet het pasta water op. Zodra het kookt voeg je de pasta toe. Ondertussen verhit je de olijfolie, bruin de knoflook aan en voeg je het schelpvlees en de scheermessen toe. Bak het goedje mooi bruin aan, voeg eventueel een paar klein tomaatjes toe. Voeg de pepertjes toe en zodra de pasta bijna gaar is een paar flinke lepels van het pasta nat.


Leg de schelpen op en bergje pasta, fijn gehakte peterselie er over, een klein scheutje goede olijfolie en: Smakelijk eten!
Reacties