OESTERS EN MOSSELLEN


Een mid-week Texel heeft vele mooie kanten. Een daarvan is de aanwezigheid van oesters en andere zeevruchten voor de kust.

De Japanse oester, die goed gedijt in de de Waddenzee, kan tot 40 cm groot worden. Hij voedt zich met kokkel- en mosselzaad en is te vinden op de harde rotsgrond en in het zacht zand. De grote exemplaren kunnen nogal overweldigend ogen. Ga je op oesterjacht, vergeet niet ook mosselen te rapen en kokkels mee te nemen. Mosselen vind je aan strengen zeewier en klevend aan oesters en de rotsen. De kokkels zie je als trosjes liggen zodra het water weg stroomt. Houd ze goed vochtig in je emmertje, gebruik een natte doek om de boel te beschermen tegen de zon. Zo houd je ze levend, want daar gaat het om. Net als oesters, kun je mosselen ook rauw eten. Hoewel in rauwe schelpdieren het Norovirus kan zitten, kun je best een vers exemplaar rauw eten terwijl je over het wad uitkijkt over de Noordzee. Kies een goed gesloten exemplaar. Met de punt van je oestermes is hij goed te openen. De verbazend mooie smaak zal je verrassen. Wedden dat je nog nooit zo'n lekkere mossel hebt mogen proeven! (uiteraard niet doen als je zwanger bent of anderszins vatbaar voor virussen)


Vanochtend geeft het getij aan dat Eveline en ik om 12:00 veilig het wad op zouden kunnen. Niet lang daarna staan we op de Lancasterdijk in De Cocksdorp. Na de parkeerplaats ga je de dijk over naar de waterlijn. Loop rechts de hoek om langs de waterlijn en kijk goed om je heen. 


Wat heb je nodig?

- Emmer
- Oestermes en oesterhandschoen of oude theedoek
- Tuinharkje (Welkoop den Burg)
- Oude theedoek
- Kaplaarzen (De Concurrent, de Cocksdorp)

Ga altijd met minimaal twee personen op stap en houd het getij in de gaten.


Bewapend met onze spullen stappen we het avontuur tegemoet. De zon prikt al aardig door de februari-lucht. Het belooft een donders mooie dag te worden. 
Direct onder aan de voet van de dijk, in het droog gevallen gedeelte, vinden we tussen de rotsblokken de eerste oester. 


Oef, die smaakt te goed
De oesters zouden tussen de stenen voor het oprapen moeten liggen en zouden we er zo'n 20 per anderhalf uur vinden. Al snel dwaal ik af richting open zee, weg van de dijk. Met een straf briesje in de rug ploeter ik door het natte, mulle zand. Plukken kokkels liggen als gebakjes potsierlijk in de zon te schitteren.
Na een kwartier zien we dat er meer oesters te vinden zijn op het wad zelf, dan tussen de stenen aan de voeten van de dijk. Een kleine 300 meter uit de kust stuiten we op een oesterbank. Adembenemend, de duizenden oesters die hier liggen en hoe gigantisch groot deze waren.


Joekel van plm 20 cm

Oesterbank
We vinden eetbare oesters, mosselen en kokkels. Voor het graafwerk vind ik het te koud en, we vinden genoeg om vanavond een groots maal aan te richten.


Mosselen aan een streng, oesters op het wad en alles in de emmer.
Omdat het wad weldra weer vol zal lopen met het zilte water, keren we terug naar vaste grond, de volle emmers wegen extra zwaar. Als ongeduldige foodie is het voor mij uiterst lastig niet meteen mijn oogst op te slobberen. Thuis gekomen ziet de oogst er veelbelovend uit. Met verkleumde handen (het is tenslotte nog maar februari) schrobben, boenen en sorteren we alles klaar voor het uitgebreide menu van vanavond.


De oogst
MENU
Mosselen naturel gekookt
Gesauteerde Kockels met ansjovis,
knoflook, peper afgeblust met witte wijn

OESTER PROEVERIJ

Oester naturel, rauw geserveerd met citroen 
Oester Rockefeller, onder de grill met creme fraiche, dille, een twist Tabasco en paneermeel
Oester Meunière, in roomboter gebakken met peterselie en citroen
Oester Passione, met een vinaigrette van Passievruchten 
Nam Kee, gestoomd met bosuitje en zwarte bonensaus
Gesloten oesters van de BBQ
Het wordt een feestmaal dat zijn weerga niet kent en neemt zo'n 5 uur in beslag.

Recept
MOSSELEN BLEU
Voor 2 personen (20 p.p.)
40 mosselen
Groente, fijn gesneden
klein scheutje witte wijn

BEREIDING

Was de mosselen grondig schoon en verwijder de beschadigde exemplaren. Alles dat komt bovendrijven gooi je weg. Doe ze in de pan met een heel klein scheutje witte wijn en wat groenten. Deksel op de pan en drie minuten op hoog vuur. Zodra ze open gaan, neem je ze van het vuur en presenteer je ze a table.

Recept
KOKKELS GESAUTEERD
Hoe vaak je ze ook wast en spoelt, er blijft altijd wat zand terug te vinden tijdens het eten.......

Voor 2 personen (20 p.p.)

40 kokkels
Olijfolie
Twee gedroogde pepertjes
Platte peterselie
Witte wijn

Kokkels zijn een prima vervanger van de prijzige Vongole. Deze Italiaanse bereidingswijze maakt de kokkels naast pasta Vongole een van mijn eigen favorieten. De smaak van de kokkels overtreft mosselen door hun super zilte smaak. Verse kokkels zelf gevangen smakenecht nog veel beter! Eigenlijk hadden we ze zo uit het water op een vuurtje aan de dijk moeten bereiden. Eet het samen met een stuk grof brood om het vocht op te deppen en je hebt een gerecht dat iedereen bij je wil komen eten. Simpeler kan niet.

Doe de kokkels in ruim koud water en laat samen met een flinke scheut keukenzout voor een half uur staan. Je ziet dat ze zand gaan uitspugen. Spoel het water en herhaal het proces een paar keer. Hak een flinke bos verse platte peterselie zeer fijn. Twee teentjes knoflook geef je dezelfde behandeling en leg alles klaar. Verhit een scheut olijfolie met twee rode pepertjes in een wok of braadpan en zodra het goed sist leg je de kokkels hier in. Doe de peterselie en knoflook erbij en schep goed om. Let op, Zodra de kokkels opengaan, doe je de deksel op de pan en draai je het vuur uit.
Zet een mooie diepe schaal klaar, schuif de kokkels met al het kookvocht voorzichtig in de schaal, nog wat peterselie en knoflookmengsel er bovenop en serveer a table in diepe soepborden. Goddelijker kan echt niet!

Heb je hongerige eters, kook dan even wat gewone spaghetti en leg de kokkels hier boven op samen met een paar gestoofde trostomaatjes. Gebruik goed veel van het kookvocht als saus.

Recept
OESTERS ROCKEFELLER
Voor 2 personen (2 p.p.)
4 oesters
4 eetlepels creme fraiche
4 druppels tabasco
flike bos platte peterselie of dragon

In 1899 creerde Jules Alciatore uit New Orleans dit gerecht uit noodzaak om een betaalbare vervanger te vinden voor de schaarse franse slakken. Vanwege de rijke saus vernoemde hij het gerecht naar de rijke Amerikaan John. D. Rockefeller. Het originele recept nam hij helaas mee het graf in. Zelf bereid ik ze als volgt.

Open de oesters en giet het vocht af. Vermeng wat creme fraiche met wat Tabasco. Niet te veel, het moet net de twist geven aan het zilte hapje. Ongeveer drie druppels per eetlepel creme fraiche. Bestrijk iedere oester met het witte goedje. Hak peterselie of dragon zeer fijn en duw rijkelijk in de creme fraiche zodat het geheel mooi groen bedekt is. Strooi er broodkruim over en besprenkel met goede olijfolie of een klontje boter. Leg onder de voorverwarmde gril tot het geheel goud bruin opborrelt. Helaas te rijk aan vetten om er meer dan twee van te kunnen consumeren :(

Recept
OESTERS NAM KEE
Voor 2 personen (2 p.p.)
4 Oesters
Zwarte bonensaus
1 bosuitje

Open de oesters en giet het vocht niet af. Doe een flinke eetlepel zwarte bonensaus op de oester, leg de bosuitjes hier boven op en doe ze in de stoompan. Het je deze niet, gebruik dan b.v het rekje van de magnetron of een metalen vergiet om ze op te leggen in een grote soep pan. Zorg dat het water onderin de oesters niet raakt.

Deksel er op en stomen maar. De oesters zijn klaar zodra ze een beetje egaal grijs zijn geworden. Iedereen vindt deze lekker. Je kunt er dus maar beter flink wat van maken.... ze vliegen als het ware de pan uit!

Recept
OESTERS BBQ
Voor 2 personen (2 p.p.)
4 Oesters
Barbeque (mag een wegwerp exemplaar zijn)

Laat de BBQ goed heet worden en leg de oesters er gesloten en al op, de klep naar boven. Zodra ze klaar zijn, gaan ze open. Pas op met de stoom die ontsnapt, het is erg heet. Eet ze warm direct van de gril. Zo, of met een lepeltje creme fraiche of een scheutje Pernod of witte wijn. Het is vooral leuk te doen en een goede manier kinderen aan Oesters te laten wennen. De typische zilte rauwe smaak is een stuk subtieler. Doorgaans vinden kinderen ( en volwassenen) alles dat van de BBQ komt leuk en lekker.


Recept

OESTERS a la MEUNIERE
Voor 2 personen (2 p.p)
4 Oesters
Boter
Olijfolie
Platte peterselie

Open de oesterschelp, verwijder de oesters en dep ze goed droog met keukenpapier.
Verhit de olie en boter, laat een beetje opschuimen en bak de oesters mooi krokant bruin.
Leg ze midden op een bordje, krul wat olijfolie om de oesters, bestrooi met peterselie en serveer.


------------------------------------------------------------------

INFO

Voor een verblijf op Texel maakte ik gebruik van:

Boottickets

Met een e-ticket rij je zo de boot op. De overtocht duurt slechts een kwartier. hier reserveren.

Huisje

Huur online een leuk huisje voor je verblijf bij de locale VVV.

Getijden check
Kijk in de locale media naar de getijden en begin een uur voor laag water met zoeken.

GEREEDSCHAP

Voor oestermessen, oesterhandschoenen en een complete beleving op kookgebied: Keukencentrum Texel, den Burg, Bernhardlaan 186.

Heb je een Sligro pas kun je bij de Sligro terecht. Maricoweg 14, den Burg.


Harkjes en ander gereedschap

Welkoop op de Waalderstraat 53, den Burg.

OUTFIT Laarzen, windjacks en meer:

De Concurent, Molenlaan1 de Cocksdorp


Reacties