PASTA VONGOLE VERACI, bianco of rosso


Het was bij toeval dat ik dit gerecht voor het eerst proefde. Mijn buurvrouw bleef dit gerecht maar noemen, keer op keer. Toen ik een keer op een zondag langskwam en zij het weer ging maken mocht ik aanschuiven. Het resultaat is een historisch feit. Het is het meest herhaalde gerecht dat ik de afgelopen jaren maakte. Omdat je super verse nog levende schelpen nodig hebt en deze niet altijd voorhanden zijn bij de vishandel om de hoek, kennen veel mensen dit bijzondere gerecht helaas niet.


Ik kom doorsnee drie keer per week bij Fa. Tell op de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Een begrip ver buiten Amsterdam. Als ik vraag om een graatje voor de soep, vindt ik bij thuiskomst meestal een reuze model in de tas. Ooit wel eens haai gegeten? Vraag hen even wat er speciaal is en je komt met iets echt lekkers en bijzonders thuis.


De Pasta vongole die ik altijd maak is daarentegen helemaal niet bijzonder. Als je het een vier jarige kleuter zou uitleggen, zou ze het met haar duim in haar mond voor je kunnen maken.


Tip: Gebruik alleen spaghetti, geen andere vorm van pasta. De gouden regel is: Stevige pasta bij stevige saus.......


Alla, aan de slag!


Recept
SPAGHETTI ALLA VONGOLE
Voor 4 personen
1 kg. Vongole Veracci, of Kokkels
1 rood pepertje
1 flinke bos selderij
2 teentjes knoflook
3 gedroogde pepertjes
Goede Vergine Olijfolie.

BEREIDING
Maak verse pasta ( zie elders in dit blog) of gebruik spaghetti nr. 5 van een goed Italiaans merk. Was de schelpen grondig schoon en verwijder de beschadigde exemplaren. Zet ze 20 minuten in koud water met een flinke scheut zout weg, zodat ze het zand gaan uit spuwen. Je spoelt de schelpen zo drie keer. Het meeste zand is dan wel verwijdert.

Kook de pasta voor vier minuten tot het al dente is. Giet af en zet afgedekt in een diepe pan weg.

Doe de schelpen in een koekenpan met een heel klein scheutje witte wijn. Deksel op de pan en op hoog vuur. Zodra ze open gaan, giet je er wat olijfolie over, een flinke hand goed gehakte selderij en niet vergeten een paar mooie lepels van het pasta kookvocht. Dit bindt de saus. Verdeel pasta op de klaarstaande borden en schep op ieder vord een paar mooie lepels vongole.. Zorg dat iedereen ook genoeg kookvocht krijgt en leg boven op een dotje selderij en wat kleine stukjes rode peper.

Smakelijk eten!

Reacties