PAVLOVA summertime


Pavlova, het schijnt vernoemd te zijn naar de Russische balletdanseres die, vederlicht dansend de Australiers en de Nieuw Zeelanders vermaakte en wel een vederlicht dessert verdiende.

Hier mijn versie, het is een fool proof recept. Ik houd van "Groots" werken, dus deze is ruim voldoende voor 12 personen. Ik houd er van hem in een te maken, zodat je hem met veel "Oooohs" en "Aaaahs" op tafel kunt zetten. Uiteraard ook te maken als 12 individuele gebakjes.


Recept
PAVLOVA
Voor 12 personen


12 eiwitten
600 gram kristalsuiker
2 eetlepels maizena
2 eetlepels gewone azijn

2 zakjes vanille suiker

500 ml slagroom
250 ml creme fraiche
750 gram zomerfruit
1 doosje eetbare bloemen*

BEREIDING
Drie tips: hou je er precies aan!!
1. Kom en klopper moeten vet vrij zijn. Met citroensap of azijn kom en klopper schoonmaken en met schoon keukenrol doekje droog maken.
2. Absoluut geen druppel eigee in het eiwit als je de eieren scheidt. Een voor een eieren scheiden.
3. Het duurt even voordat het eiwit gaat stijf worden. Heb geduld :) geloof me.

Scheid de eieren. Zorg er voor dat er absoluut geen eigeel in het wit terecht komt. Maak de kom waar je de eiwitten in gaat los kloppen schoon met wat citroensap en droog hem af met een stuk keukenpapier. Doe het zelfde met de garde van de keukenmachine.
Doe 75 gram suiker in de kom en giet het eiwit er bij. Klop dit geheel langzaamaan stijf. Zodra het begint te stijven, giet je beetje bij beetje de rest van de suiker erbij. het wordt een dikke, glimmende massa. Zodra het klaar is, giet je er het azijn en maizena papje bij. Meng het luchtig door.
Giet het geheel op de met bakpapier beklede bakplaat en spreid het geheel rommelig met pieken uit met een spatel. Of vorm individuele merengues met twee lepels of een spuitzak.

Zet in de voorverwarmde oven en bak in 2 uur op plm 100 graden mooi hard. De binnenkant moet nog een beetje chewe blijven. Haal na twee uur de merengue uit de oven en laat goed afkoelen.

Spreid de slagroom uit over de merengue en decoreer met het zomerfruit. Sprinkel de pistachenootjes over het geheel. Als laatste decoreer je het geheel met de bloemetjes.

Opdienen en enjoy!Vederlichte Pavlova, met o.a. Viooltjes,
Oostindiche kers, chrysant en daglelie.
Kun je geen eetbare bloemen kopen, gebruik dan rozenblaadjes uit je eigen tuin. Let er wel even op dat je die van rozen gebruikt waar geen kunstmest bij gebruikt is of die zijn bespoten met ongedierte bestrijdingsmiddel. Pluk ze op het allerlaatste moment.
Uiteraard kun je ook Vlierbloesem, madeliefjes en Oostindische Kers gebruiken. Gebruik alleen bloemen waarvan je zeker weet dat je ze kunt eten en die uit eigen tuin komen en schoon zijn. Wil je een bijzondere taart maken en echt geen bloemen in je buurt hebben, kun je ze kopen bij de Sligro en Hanos (wel K.v.k uittreksel nodig)
Onthoud: Less is more! Rozenblaadjes en vlierbloesempjes zijn geweldig mooi....en lekker.


Reacties