BRETZEL & PRETZELOnder het wandelen vandaag, kwamen opeens de Krakelingen ter sprake. Waar een sneeuwlandschap al niet tot aanzet! Ik heb ze lang niet gemaakt, te lang niet. Maar, ik heb nog het recept van het bierfeest dat ik verleden jaar mocht cateren.
De krakeling is een broodje met een lange historie en een gigantische symbolische lading. Uit de vroege middeleeuwen stammen de eerste afbeeldingen. Bakkers gebruiken het al eeuwen als hun embleem en de katholieke kerk vind je het terug als symbool van "knoop" of gevouwen handen.
Alla, het te lekkere broodje wordt vandaag de dag nog veel in de Germaanse landen gegeten. Ik moet zeggen, met een biertje erbij kan ik er uren van genieten. Ik ben geen grote en regelmatige bier drinker, maar met een Weihenstephan (de oudste werkende brouwerij in de wereld) ben ik een gelukkig mens. Mind you, een Brand biertje of een Texels skuumkopje zal ook wel smaken ;)
Krakelingen maken is leuk werk, vooral als je het doet zoals het eigenlijk moet. Alles draait om het "huidje" dat de krakeling zo apart en aantrekkelijk maakt. Het is even werken en proberen, maar neem van mij aan, zeker de moeite waard!


Recept
KRAKELINGEN
Een historische lekkernij

1 blokje verse gist
300 ml lauwwarm water
1 theelepel suiker
500 gram bloem
1 theelepel zout
1,5 liter water
15 gram baking soda
1 eetlepel grof zeezout
20 gram roomboter

Los de gist op in het lauw warme water. Zeef de bloem in een kom, voeg de ingrediënten toe en kneed het met de boter tot een mooi deeg. Vorm op een met bloem bestoven ondergrond een rol van het deeg en verdeel het in 12 stukken. Draai de stukken afzonderlijk totdat zij elk ongeveer 40 cm lang zijn. Vormt dan de krakelingen en laat deze afgedekt met een bebloemde handdoek rijzen op een warme plaats, absoluut niet op een tocht plaats! Wil je een echt taai Brezel velletje krijgen, kun je aan het einde van het rijs proces voorzichtig een warme fan laten waaien over de krakelingen. 
Ondertussen breng je het water aan de kook en voegt de bakingsoda toe. (In Duitsland gebruiken ze Lye, loog. Ik waag mij daar niet aan, bakingsoda werkt prima!)
Op een schuimspaan laat je de krakelingen een voor een in het loog water zakken, totdat ze boven komen drijven. Schep ze uit het loogwater en leg ze op een vel bakpapier. Bestrooi ze met grof zeezout en laat ze 30 minuten afkoelen. Verwarm de oven voor (225 graden) en voordat je ze in de oven schuift snijd je met een zeer scherp mes een mooie snede in het dikste stuk, boven de knoop. Tijdens het bakken vouwt het deeg zich open en krijg je het opngebarste effect, waar de krakeling zo bekend van is. bak ze in 20 minuten bruin. Niet goud bruin, maar bruin, dat garandeert de echte, heel klein beetje bittere Brezel smaak.


Guten Appetit!

Reacties