CLAFOUTIS


Zodra ik de oven deur open en de zoete geur van het warm fruit zich als een wollen deken door de keuken verspreid zijn de reacties van mijn diner gasten nooit echt verrassend. Het valt stil, ik hoor een luid en duidelijk" Ohhhhh", gevolgd door weer een stilte. Het geeft mij altijd de tijd de bloed hete cocottes uit de oven te hengelen zonder mijn handen te verbranden. Serveer dit dessert met een piep klein glaasje dessertwijn, je zal versteld staan hoe goed dit combineert! En uiteraard, met iedere fruits soort te maken. De originele uit de Limousin is met verse kersen die nog de pitten bevatten. In de pitten zit het stofje Amigdalyn ( beetje bitter) dat de speciale smaak geeft. Ik gebruik het liefst peer.

CLAFOUTIS met peer
De warme zoete verleider, in het kleine potje.

3 eetlepels bloem
1 snuf zout
5 eetlepels suiker
3 losgeklopte eieren
450 mlmelk
1 kwart geraspte nootmuskaat 
50 g boter

Verwarm de oven voor op 220ºC/425ºF/gas stand 7.
Schil de peren, laat het steeltje er aan en leg ze in een kom met kooud water en citroensap tegen het oxideren ( bruin worden).
Boter de cocottes goed in. Desnoods strooi je een beetje bloem in de cocottes en draai je ze rond, zodat de bloem een laagje vormt over de boter. Zo voorkom je dat het beslag aan de wanden blijft plakken.

Klop de eieren los. Voeg suiker toe en klop romig. Voeg de bloem to tot een mooi papje ontstaat, dunner dan pannenkoek beslag. 
Verwarm de melk tot dat deze lauw is, niet laten koken! Voeg toe aan het papje. Is de melk te warm, gaan de eieren stollen.

Zet in iedere cocotte een peer en giet wat beslag in de cocotte, tot half de hoogte. Het deeg gaat reizen, dus niet tot de rand toe vullen!

Draai de oven terug naar 200 en plaats de cocottes in de oven en bak ze in ongeveer 25 tot 30 minuten. goud bruin. De clafoutis moet als je de cocottes beweegt of zacht op het beslag duwt, zacht aanvoelen en lichtelijk bewegen.

Bestrooi met poedersuiker en een ietsje kaneel.

Smakelijk!

Reacties