CROSTATA AL LIMONE
Doe je ogen dicht en stel je voor:
Je zit op een terrasje onder de warme Italiaanse zon. Stemmen van lachende mensen in de verte. Uit het raam boven je hoofd klinken keuken geluiden. Tikkend bestek op stenen borden. Iemand laat iets vallen. Een deur die dichtvalt. Luie geluiden. Zelfs de tred van de ober is lui. Hij zet met een slordig gebaar, maar charmante grijns de espresso voor je neer. Waarom krijg je opeens waanzinnige trek in citroentaart? Langzaam snuif je hoe de zoete geur van gebak je neus voorbij komt rollen. De keukengeluiden verstommen even. "Oh, Aai" klinkt het vanuit de keuken: Una crostata al Limone"


CROSTATA AL LIMONE
De koning der verleiders

Ingredienten voor het kortsdeeg
130 gram kristalsuiker
300 gram bloem
2 zakjes vanille suiker
90 roomboter
2 eieren

Ingredienten voor de citroensaus
200 ml water
130 ml citroensap
50 gram ijskoude roomboter in kleine klontjes
140 gram suiker
2 hele eieren
50 gram maizena
scheutje limoncello (optioneel)

Werkwijze
Ik maak deze het liefst in een grote vorm. Als je die a table aansnijdt valt het stil. De citroencreme glimt, maar is zo mooi opgestijfd dat je hele scherpe punten krijgt. Natuurlijk kun je ook kleintjes maken in cupcake vormpjes, maar let dan op dat je het deeglje echt dun maakt, anders krijg je harde cakejes met een beetje vulling......... en het gaat om....de vulling:)
Zet de oven op 180oC
Knip bakpapier op maat voor in de bakvorm en bekleed deze hiermee. Eventueel de bodem van de vorm iets vochtig maken, zodat het papier blijft plakken.

Maak het deeg.
Doe bloem, suiker, ei en roomboter in een kom en kneed tot een mooi soepel deeg. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met de bloem en rol een lap deeg uit van 1/2 cm dikte. Bekleed hiermee de vorm. Laat de randen mooi dik. Zo krijg je een knapperige goed gebakken korst die zodra je de crostata aansnijdt, heel blijft en niet afbreekt.

Maak de citroensaus.
Giet water, citroensap, suiker in een steelpan, voeg maizena toe en zet op een middelmatig vuur. Roer goed door. Zodra de saus begint te binden, zet je het vuur laag en voeg je de koude boter toe. Dit heet Monteren. Je bind zo de saus, maakt hem romig en hij krijgt een mooie glans die je later op je crostata tegemoet zal lachen.


Het monteren van de saus.


Nu voeg je direct onder goed roeren snel een voor een de eieren toe. Let op! Laag vuur en roeren, anders gaat het ei koken en krijg je stukjes ei in je saus.

Haal het pannetje van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Giet de saus in de vorm, zodat deze net niet onder staat.


BAKKEN
Een grote crostata gaat langer de oven in de kleine exemplaren. Maak je kleintjes in cupcake vormpjes, let dan goed op dat de korst niet te donker bruin wordt. Bak ze ongeveer 30 minuut.
Plaats de crostata in de voorverwarmde oven en draai de temperatuur terug naar 175 graden. Kijk af en toe in de oven. De saus gaat opnieuw koken. Geen paniek! Hij zakt van zelf weer terug. Daarom is het belangrijk dat je de vorm niet te veel vult.


Na 30 a 45 minuten zie je dat de crostata ligt bruin wordt. Haal hem uit de oven en laat afkoelen. Pas op, de saus is zacht en nog niet stijf. Pas als hij door en door afgekoeld is, laat je hem minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Uiteraard kun je hem prima bewaren tot de volgende dag. 

Een goudgele zon!

Te veel deeg gemaakt? Bekleed een paar kleine vormpjes en
maak een aantal kleine crostata's.Aangesneden zie je goed hoe dun de korst is en hoe
mooi en stevig de opstaande rand is geworden.Reacties