WALNOOT GEKTE


Het is een feit! Sinds deze week heeft de zgn. walnoot gekte toegeslagen. Van alle kanten worden er walnoot gerelateerde culi-vragen op mij afgevuurd. Vandaag kreeg ik een vraag over walnoot bier van Karin. Het bierbrouwen is onbekend terrein voor mij, net zo als wijn maken dat is. Omdat ik nogal nieuwsgierig ben aangelegd heb ik mij er even in verdiept en geloof het of niet, walnoot bier bestaat!

Het bier recept volgt over een tijdje, zodra ik ook dit terrein betreden heb. Bijgevoegd het recept voor Walnoot Ketchup, ook erg lekker ;)


KETCHUP (W)EETJES


In the 17th eeuw mixten de chinezen gepikkelde vis en specerijen in een saus die ze Cetchap noemden. Begin 18e eeuw namen de Engelsen het mee naar de Amerikaanse Kolonien en noemden het Ketchup. De Engelse gebruikte vooral de paddestoel als basis ingredient. De Amerikanen veranderde dit later in tomaat

Tegenwoordig vindt ik de Ketchup van Walter Abma eigenlijk het lekkerst, gewoon eerlijke tomaten met, ui, suiker, zetmeel, specerijen, steranijs, kruidnagel, pijpkaneel, rozemarijn, laurier, rode peper, zeezout en natuurazijn.


WALNOOT KETCHUP

De ketchup maak je in drie stadia
1. Pekelen
2. Pickelen
3. Bottelen


Stap EEN

INGREDIENTEN VOOR STAP EEN
100 groene walnoten ( ongeveer)
5 liter kokend water
1 KG zout

WERKWIJZE walnoten pekelen
DRAAG HANDSCHOENEN, OF JE KRIJGT BRUINE ROKERES HANDEN!
Prik wat gaten in de groene bast van de walnoten met een vork of naald, zodat de pekel makkelijk kan binnen dringen.

PEKELEN

Leg de geprikte noten in een bak en giet de pekel er overheen, zodat ze ruim onder staan. Leg er een oud bord (bord wordt zwart) op, zodat de noten onder de pekel gedwongen worden. Laat ze voor 6 dagen staan. Mocht er een wit vlies op komen, geen probleem. Na zes dagen herhaal je het proces. Eerst giet je de oude pekel af en vervangt dit voor nieuwe pekel vloeistof. Laat ze vervolgens voor nog eens 6 dagen rusten in de pekel.


Na 6 dagen giet je de noten af en spreid ze uit op een krant in een bak. Plaats ze op een zonnige of beetje warme plek. Binnen twee dagen verkleuren ze donker zwart.


STAP 2INGREDIENTEN VOOR STAP TWEE
Voor de Pickel
400 g uien
2 liter azijn
200 g zout
25 g hele peperkorrels
15 g hele piment bessen
1/2 theelepel kruidnagels
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat

WERKWIJZE

DRAAG HANDSCHOENEN!!!!
Plet de walnoten en doe ze in een pan.
Versnipper de ui en zet deze in een andere pan, samen met de azijn en andere ingredienten (behalve de noten) op een matig vuur en verwarm deze. Het moet net gaan koken, niet door laten koken. 

Giet het kokende mengsel op de geplette noten en laat dit twee weken rusten. Vergeet niet dagelijks even te roeren.

STAP DRIEINGREDIENTEN VOOR STAP DRIE
Gesteriliseerde flessen en doppen

WERKWIJZE
Giet de vloeistof af. Haal het goedje door de roerseef en laat in een pan op een plaatje voor een uurR sudderen, zorg dat het niet aanbrand!

Giet over in gesteriliseerde flessen, doe de dop er op, zet ze tot ze zijn afgekoeld op de kop (zo zorg je dat de lucht verdwijnt en ze lucht dicht afgesloten zijn.
Etiketje er op

Wegzetten voor later, of gebruiken


Reacties