LAMSBOUT


Tijdens een bezoek aan vrienden werd de schrijver Rold Dahl geconfronteerd met een wel erg taai stuk lamsbout. Zijn gastheer schaamde zich diep en verklaarde dat zijn vrouw “ought to be shot” voor het serveren van dit stuk vlees. Roald echter verklaarde grijnzend dat hij een ander idee had. Lees zijn korte verhaal “ Lamb to the slaughter" uit de bundel korte verhalen "Someone like you" Geen zin om te lezen, bekijk hier dan de video van een enigszins gedateerde opname.

Ingredienten
1 Lamsbout van plm. 2 kg met been!
1 pot Appelstroop
Rode wijn
Zee out
1 bos Verse Rozemarijn
6 tenen knoflook
Olijfolie

Bereidingstijd 3 uur 125C (Kerntemp 50/52C) Lekker bij Puré van rodekool en zoete aardappel, ovenaardappeltjes, Ratatouille of gewoon een dikke bruine Boterham met scherpe mosterd of mierikswortelsaus. 

WERKWIJZE
Prik inkepingen en stop de knoflook tenen onder de huid. Doe hetzelfde met takjes rozemarijn.
Bestrijk de bout aan alle kanten met de olijfolie. Leg in een koekenpan met olijfolie en bak rondom mooi bruin. Leg in braadslede in de voorverwarmde oven.

Na een half uur, bestrijk je de bout met de appelstroop, strooi de grof gehakte rozemarijn en zee zout er over en zet hem terug in de oven. Om de 30 minuut bedruip je de bout met het braadvocht.
Rond de drie uur bereikt de kerntemperatuur 50/2 graden ( let op dit kan eerder of later zijn, ligt aan de oven)
Haal de bout uit de oven, bedekt hem met de aluminium folie en laat hem buiten de oven 15 minuten rusten ( geef de sappen en het weefsel de kans te rusten)

Giet het braadvocht door een zeef in de pan met appelstroopmengsel en laat even opkomen. Roer er en aantal koude stukken roomboter door. Je krijgt ne een mooie glimmende jus.
Leg de bout op een houten plank en serveer met een scherp koksmes a table om aan te snijden en uit te serveren. Persoonlijk vindt ik hem erg lekker bij een goed stuk vers gebakken of gekocht donker boeren brood met een lik mierikswortel creme

Voor de basting en saus
Hak de rozemarijn in grove stukjes. Verwarm de appelstroop in een pannetje totdat hij goed vloeibaar is. Laat hem niet aanbranden. Voeg een flinke snuf zeezout toe en een scheut rode wijn, madeira of whiskey. Laat afkoelen.
Zodra je de bout gebraden hebt en deze lig te rusten, zeef je het braadvocht en voegt deze hieraan toe.
Laat even doorkoken, voeg een paar stukken ijskoude boter toe, goed roeren en klaar is je jus.

Voor de Mierikswortel créme
Vermeng 1 potje geraspte mierikswortel en 250 ml creme fraiche


Reacties