LAMSBOUT


Tijdens een bezoek aan vrienden werd de schrijver Rold Dahl geconfronteerd met een wel erg taai stuk lamsbout. Zijn gastheer schaamde zich diep en verklaarde dat zijn vrouw “ought to be shot” voor het serveren van dit stuk vlees. Roald echter verklaarde grijnzend dat hij een ander idee had. Lees zijn korte verhaal “ Lamb to the slaughter" uit de bundel korte verhalen "Someone like you" Geen zin om te lezen, bekijk hier dan de video van een enigszins gedateerde opname.

Ingredienten
1 Lamsbout van plm. 2 kg
1 pot Appelstroopf
linke scheut whiskey, cognac of madiera
Zee zout
1 bos Verse Rozemarijn
6 tenen knoflook
Olijfolie

Bereidingstijd1 uur 225 C Lekker bijPure van rodekool en zoete aardappel, ovenaardappeltjes, Ratatouille of gewoon een dikke bruine Boterham met scherpe mosterd of mierikswortelsaus. 
WERKWIJZEHak de rozenmarijn in grove stukjes.Verwarm de appelstroop in een pannetje totdat hij goed vloeibaar is. Laat hem niet aanbranden. Voeg een flinke snuf zeezout toe en een scheut cognac, madeira of whiskey. Bestrijk de bout aan alle kanten met de olijfolie, leg in een braadslede in de voorverwarmede oven. Na een half uur, bestrijk je de bout met de appelstroop, strooi de grof gehakte rozemarijn en zee zout er over en zet hem terug in de oven. Na 20 minuut haal je de bout uit de oven, bedekt hem met de aluminium folie en laat hem buiten de oven 10 minuten na garen. Giet het bakvocht door een zeef in een kannetje of juskom en serveer. Leg de bout op een houtenplank en serveer met een scherp koksmes a table om aan te snijden en uit te serveren. Persoonlijk vindt ik hem erg lekker bij een goed stuk vers gebakken of gekocht donker boeren brood met een lik scherpe mosterd of mierikswortelsaus.


Reacties