POMPOEN SOUFFLE
Vanavond hebben we een wildmenu op de kaart. Dat is altijd wel wat zwaar. Niet alleen om de substantie, maat ook qua smaak best heftig en diep. Daarbij hoort uiteraard een luchtige souffle. Vandaag maak ik die van pompoen. Ik het nog een beetje oude truffelkaas liggen van Mollinkwoner, dus dat komt goed uit voor het accent.

Als garnituur heerlijke stoofpeertjes, Hasselback aardappeltjes en spruitjes met amandelschaafsel.

Ingredienten:
700 gram Pompoen
4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
250 gram groentenbouillon
3 eieren
4 eetlepels geraspte kaas
2 eetlepels fijne parneermeel
klontjes koude roomboter
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels kerriepoeder
snuf zout
snuf verse peper

Snij de pompoen klein. Houd een stuk apart. Zet de fijngesneden pompoen samen met de bouillonblokjes net onder water op een middelmatig vuur. Kook de pompoen mooi zacht. Laat de pompoen in een vergiet goed uitlekken en klop deze in een keukenmachine met de garde zacht, glad en luchtig op. Zet weg. Nu snijd je het apart gehouden stuk pompoen in kleine dobbelsteentjes. Het mooiste is het als je de randjes met schil hiervoor gebruikt. Deze kleine stukjes gebruik je later als garnering boven op de pompoen voordat hij de oven in gaat. Kook deze stukjes in een kleinlaagje water. Ze moeten niet te gaar worden, net een beetje zacht. Spoel ze af onder koud stromend water en zet apart in een kopje voor later.
  1. Pompoenblokjes en de puree

    Snipper sjalotjes en de knoflook en fruit ze in een flinke scheut olijfolie goudgeel en knapperig. Voeg de uitjes en knoflook bij de geklopte pompoen. Verwarm de oven voor op 220°C.  
    Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf.  Roer de dooiers, samen met de gemberpoeder en kerrie, luchtig los en schep ze samen met de kaas en het paneermeel door het pompoen, ui en knoflook mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Spatel er als laatste stap voorzichtig het eiwit door. 
    Verdeel het mengsel over de beboterde potjes. Netjes in het midden, raak de randjes hierbij niet aan. Verdeel de blokjes pompoen die je apart hebt gehouden mooi over de bovenkantjes en zet de potjes 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Zie je dat ze hoog opgekomen zijn, houd de ovendeur dicht! Zit iedereen aan tafel, dan haal je ze pas uit de oven en serveer je ze direct. Ze zakken snel in. Het mooiste is dat je dit op je bord ziet gebeuren.

    Smakelijk eten.

Reacties