TRUFFEL RISOTTO

Als het komt, komt het onverwachts. Verleden jaar herfst gong laat op een avond de deurbel. In het duister en stromende regen stond mijn Australische buurman Mark met een verwaaide hoed over zijn oren getrokken druk te gebaren. Tess, mijn jonge hond vond het maar niets en blafte de oren van haar eigen hoofd. Ik opende de deur en probeerde Tess te kalmeren. Ondertussen kwam Mark maar half uit zijn woorden. Hij was zichtbaar excited. Ik verstond er geen woord van. Toen ik een klein jampotje gevuld met rijst in mijn handen gedrukt kreeg begon het bij mij te dagen. De brede grijns op zijn gezicht vertelde mij genoeg. "Tuffel" riep ik uit. "Truffel" riep ook Mark. "Truffel" blafte Tess (ze is tenslotte een truffelhond in opleiding) Mark had samen met Margaret een witte truffel voor mij gekocht op het truffel festival in San miniato. "It was harvested yesterday" zei Mark "so, you must eat it by tomorrow". Het was gebeurd, de hemel was op aarde geland, recht voor mijn voeten en ik ging er van genieten!

WAT HEB JE NODIG
Voor dit recept kun je af met alleen zwarte truffel. Maar heb je echter de mogelijkheid een witte truffel te bemachtigen, gebruik hem dan direct. De witte truffel heeft een vele malen sterker aroma dan de zwarte truffel, maar is slechts drie dagen na vinden houdbaar. Geen tijd te verliezen dus. Bewaar truffels direct na ontvangst in een jampot met de risottorijst die je voor dit recept gaat gebruiken.
------------------------------
Voor 4-6 personen
------------------------------
Ingredienten
1 verse witte truffel ( optioneel)
1 zwarte truffel (15 gram per persoon)
20 gr verse paddestoeltjes
1 hand geraspte Parmezaanse kaas
500 gr risottorijst
1,5 liter warme groentebouillon
3 kleine sjalotjes
zout en peper
250 ml witte wijn
Flinke scheut virgine olijfolie
1 bos kervel

Keukengerei
Truffelschaaf of Micro schaaf. Geen kasaschaaf svp!

TIP
Kervel heeft een zoet, licht-anijs achtig aroma. De combinatie met verse witte truffel is iets goddelijks. Het versterkt elkaar. Probeer eerst een hap risotto zonder en daarna een hap met wat van de fijngehakte kervel. De hemel komt op aarde en blijft meestal wel even hangen.

WERKWIJZE
Tess houdt zich in...
Zet zes diepe borden in de oven om op te warmen. Zet de groente bouillon op. Deze moet warm worden toegevoegd aan de risotto. Doe een flinke scheut olijfolie in een gietijzeren pan en fruit de fijngehakte sjalot glazig. Voeg dan 400 gram Risottorijst toe en schep met een houten lepel de olie door de rijst, zodat iedere korrel wordt bedekt met olie. Zodra de korrels beginnen te bruinen, voeg je alle wijn toe. De rijst moet zwemmen in het vochtig. Zet het vuur laag, deksel op de pan, plaatje er onder en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Pas op met alcohol. Zodra je het deksel van de pan haalt kan er alcohol ontsnappen en dat brandt. Regelmatig controleren en zo nu en dan roeren, ook op de bodem.

Zodra het meeste van de wijn is verdampt giet je er bouillon bij. Vanaf nu is het een kwestie van de stappen herhalen. Roeren op de bodem, vocht laten verdampen met de deksel er op en nieuw vocht er bij gieten. Dit herhaal je totdat de bouillon bijna op is. Je laat een heel klein beetje over. Nu het geheim van mijn risotto. Voeg nu pas de rest van de risottorijst toe en het allerlaatste beetje bouillon. Deksel op de pan en 10 minuut wachten. Door het later toevoegen van de rijst, krijg je een perfecte risotto met zachte en een aantal hardere korreltjes. Mocht je per ongeluk de risotto te lang op laten staan, of je gasten op zich laten wachten, is er geen nood aan de man, je risotto blijft een perfecte beet hebben met zachte en een paar stevige korrels.
De risotto moet al-dente zijn, stevig, maar met een heel klein knappertje. Zeker niet papperig. De Italianen noemen het all’onda, het moet golven op je bord, maar mag niet zwemmen. Zodra de risotto een creme achtige structuur heeft, draai je het vuur onder de pan uit. Roep iedereen aan tafel. Voeg de creme-fraiche en de geraspte Parmezaanse kaas toe en schaaf de zwarte truffel over het geheel en schep goed door. Doe het deksel terug op de pan. Terwijl de risotto even rust, zet je de verwarmde borden op tafel. Zitten al je gasten aan tafel, zo niet nogmaals roepen. Schep op ieder bord een mooie portie Risotto. Als laatste schaaf je de witte truffel over ieder bord en serveer je er een toefje fijn gehakte kervel bij.


Tess heeft haar eigen blog. Wil je het lezen, kun je het hier lezen. http://truffelhondtess.blogspot.nl/

Reacties