CREPINETTES van WILD ZWIJN OF WILDE GANS


Crepinet is het buikvlies van het varken of rund dat vaak gebruikt wordt een paté af te dekken. Het ziet er uit als een net. Ik gebruik het vaak om vlees sappig te houden maar toch ook lucht te geven en, het gerecht dat hiermee gemaakt wordt ziet er geweldig uit! Crepinet kun je bij de slager kopen, wellicht moet je het even van te voren bestellen. Dit recept is voor wildzwijn, maar je kunt eigenlijk al het vlees gebruiken, of gewoon aardappelpuree koekjes maken en deze in crepinet bakken, het geeft extra veel smaak! Maak een mengsel van gehakt vlees met de specerijen die je zelf lekker vindt of maak een pure van aardappel met paddenstoeltjes en andere fijngehakte of al gegaarde stukjes groente. Voeg een eitje toe en eventueel wat bloem of broodkruim om het droger te maken. Vorm hamburgertjes en wikkel die in de crepinet. Succes gegarandeerd. Een heerlijk specerijmengsel dat je kunt gebruiken is wat de fransen noemen "quatre epices" witte peper, gember, kruidnagel en nootmuskaat. WILDZWIJN CREPINET

500 gram wildzwijn schouder of ander vlees.

1 flinke snuf zout
1 theelepel Quatre epices
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde salie
1 theelepel majoraam
50 gram gehakte walnoten
50 gram gehakte kastanjes
2 lappen crepinet (er zitten regelmatig gaten in het net, dus altijd een reserve)


WILDEGANZEN CREPINET
500 gram wildeganzen borst
1 flinke snuf zout
1 theelepel foelie
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde salie
1 theelepel majoraan
2 lappen crepinet (er zitten regelmatig gaten in het net, dus altijd een reserve)

Snijdt het vlees in dobbelstenen en vermeng met alle specerijen en het zout. Draai het door de vleesmolen, eerst door de grove, dan door de fijne plaat. Leg de crepinet in lauw water en trek langzaam en voorzichtig uit elkaar. Spreid uit op een plank, of direct op je aanrecht. Dep eventueel droog met een schoen handdoek. NIET met papier! Vorm worstjes of hamburgertjes van het vleesmengsel en leg op de crepinet. Laat genoeg ruimte rondom ieder worstje, want je moet ze goed rondom bedekken. Beter te ruim dan te krap. Leg de crepinettes op een bakblik met bakpapier en zet een uur in de koelkast om mooi stevig te worden.


Het beste resultaat bereik je als je de tijd neemt. Bak de crepinettes in een mengsel van olijfolie en een klont roomboter op een laag vuurtje. Je begint met de naad naar beneden. Eerst 10 minuut op een laag vuur de ene kant, dan omdraaien en de andere kant afbakken.

Heerlijk in combinatie met een grote groene salade en vers knapperig brood.

Reacties