FONDUE VAN MOLLINKWONER


Kaas fondue kan ik echt altijd waarderen, zelfs hartje zomer. Toch geeft een kille april avond iets extra's aan de fondue. Het voordeel van gastvrouw zijn, is, dat je bij het bereiden van de fondue, boven de fonduepan hangt en langzaam bedwelmd wordt door een mengeling van kaas en wijndamp. Goed bij de les blijven dus;) Gister avond maakte ik Nederlandse kaasfondue (met een kleine uitspatting van een Frans en Italiaans product) voor mij Sennenhonden vrienden, Brenda, Ron, Karin en Elize. Laatst genoemde had voortreffelijke oude en jonge kaas mee gebracht die ze op Möllinkwoner, haar boerderij in Ambt Delden produceert. De biertjes (Berghopke en Noaste Noaber) die Karin op de boerderij brouwt, stonden al koud bij mij in de koeling, dus het feest maal was snel bereid. 

INGREDIENTEN
(175 a 200 gram kaas p.p.)
450 gram Oude Mölinkwoner kaas
450 gram jonge Möllinkwoner jonge kaas
250 gram Brillat- Safarin de Bourgogne Affinee, of andere zachte wit schimmel kaas
Maizena
citroensap
3 glazen droge witte wijn
Scheutje Grappa of Kirsch

OM TE DOPEN

Boeren bruinbrood, liefst twee dagen oud
Groene asperges, al dente aangekookt
Rode paprika, rauw
augurkjes, in het zuur
krieltjes, gekookt
Bloemkool, al dente aangekookt

Rasp de kaas met de grove rasp. Verwarm de witte wijn, niet laten koken. Doe de geraspte kaas en de witte zachte kaas in de warme wijn en blijf roeren. Zodra de kaas begint te binden, giet je er een beetje citroensap bij. Is de fondue massa te droog, giet er gerust nog een beetje wijn bij. Maak een papje van 2 eetlepels maizena met witte wijn en giet dit al roerend in het fondue mengsel. Je ziet dat de fondue een beetje gaat glimmen en mooi glad wordt.
Maal een flinke hoeveelheid verse zwarte peper over de fondue, giet er een scheutje Kirsch bij en serveer a table. Ik neem altijd wat groene asperges, kleine krieltjes, bloemkool en augurkjes bij de fondue om te dopen.

Uiteraard drinken we daarbij een Berghopke of een Noaste noaber biertje.

Proost, laat het je smaken.


Reacties