LIKEUR MAKEN

All recipes are given first in English and after that in Dutch

HERB LIQUER  Bénédictine (43 %)

KRUIDEN LIQEUR Bénédictine (43 %)
1 liter:
1 vanilla pod
30 grams Tarragon
2 gram angelica root
3 gram lemon balm
2 grams calamus/bitterroot
1 grams of cinnamon stick
5 grams of cardamom seeds
1 gram coriander seeds
0.50 grams of cloves
1 gram lindebloesem
0.50 grams of nutmeg
2 grams of peppermint
0.1 grams of saffron
4 leaves of verbena (lemon verbena)40 grams sugar
350 gram sugar
460 ml alcohol an 94 
± 375 ml water (make up to 1 liter)

METHOD

Put all spices, the vanilla pod, and water together with the alcohol in a jar and close tightly. Let it macerate for 2 weeks. Yep, be patient.
Every other day, shake the jar lightly to keep everything well blended.
After a month filter through a piece of cheesecloth in a colander. Add the sugar sirup.

KRUIDEN LIQEUR Bénédictine (43 %)
1 liter:
1 vanillestokje
30 gram Dragon
2 gram engelwortel
3 gram citroenmelisse
2 gram kalmoes / bitterwortel
1 gram kaneelstokje
5 gram kardemom zaden
1 gram korianderzaad
0,50 gram kruidnagel
1 gram lindebloesem
0.50 gram nootmuskaat
2 gram pepermunt
0.1 gram saffraan
4 bladeren van verbena (citroenverbena) 40 gram suiker
350 gram suiker
460 ml alcohol een 94
± 375 ml water (aanvullen tot 1 liter)

METHODE

Doe alle kruiden, het vanillestokje en water samen met de alcohol in een pot en goed sluiten. Laat het maceraat gedurende 2 weken. Yep, wees geduldig.
Om de dag de pot goed schudden om alles goed gemengd te houden.
Na een maand filter door een stuk kaasdoek in een vergiet. Voeg de suiker siroop.

Hazelnut Liqueur (32% AV), nuts

1 liter:
50 g of hazelnuts
5 drops of mace extract
0.5 only the yellow zest of one lemon 
341 ml of alcohol of 94% AV
250 grams of sugar
± 510 ml of water, make up to 1 liter

Toast the hazelnuts on a baking sheet in the oven. Loosen the nuts in a mortar and put them in a glass jar. Add alcohol, mace and lemon zest. Put the jar awayand let macerate three weeks.

Press the macerate through a cheesecloth and filter. Pour the pulp with ± 500 ml of water and shake well. Repeat this for 3 hours, shaking, filtering every time. Add the suspension and the filtered extract water together. The sugar and the remaining water are added together to a liter. Shake the jar so the sugar dissolves and mix well, repeat several tomes. Finaly, let the liquor mature for six weeks.

Hazelnoot likeur 32%

1 liter:
50 gram hazelnoten
een snuf foelie
0.5 Gele schil van een citroen
341 ml alcohol van 94% AV
250 gram suiker
± 510 ml water, vul aan tot 1 liter

Rooster de hazelnoten op een bakplaat in de oven. Kneus de noten en doe ze in een glazen pot. Voeg alcohol, foelie en citroenschil toe. Zet de pot weg en laat alles 3 weken macereren. 

Drukt het maceraat door een kaasdoek en filter. Giet 500ml water op de de pulp en schud goed. Herhaal dit voor de komende 3 uur, ieder uur schudden en filtreren. Voeg de pulp en het gefilterde extract water samen. De suiker en het resterende water worden bij elkaar gevoegd tot een liter. Schud de pot, zodat de suiker oplost en meng goed, herhaal meerdere malen. Laat op ghet laatst de liqeur voor 6 weken trekken.


Sinaasappellikeur Cointreau

1 liter:
Zest van 2 sinaasappels
50 ml sinaasappelsap
180 ml alcohol van 45%
350 gram suiker
± 315 ml water, aanvullen tot 1 liter
Bereiding:
doe alle ingrediënten, behalve de suiker, in een glazen bokaal en sluit hem goed af. Laat de inhoud een week lang macereren en filtreer dan door papier. Voeg de suiker toe en schud net zolang tot de suiker is opgelost.

Sinaasappellikeur Grand Marnier
1 liter:
Zest van 2 sinaasappels
1 gram cacaopoeder
3 gram gemalen koffie
425 ml alcohol van 94 AV%
22 gram suiker
± 455 ml water, aanvullen tot 1 liter
Bereiding:
doe sinaasappelschillen in een glazen bokaal en overgiet ze met 200 ml alcohol. Vul drie à vier dagen later een koffiefilter met de koffie en cacao en overgiet dit langzaam met de gemacereerde alcohol. Giet er vervolgens het benodigde water over de achtergebleven schillen in de bokaal en schud flink. De resterende alcohol wordt vervolgens ook langzaam door de koffiefilter gegoten, direct gevolgd door het water in de bokaal. Veelal is het opgevangen alcoholische drankje nog niet helder en verdient het aanbeveling het nogmaals te filtreren door een filter met een eetlepel ontkleurende actieve kool. Zo nodig dit filtreren enige malen herhalen (extra kool toevoegen is niet nodig). Voeg vervolgens de suiker toe en schud totdat die volledig is opgelost.

Reacties