Sinaasappel Meringue PieIeder jaar op Koningsavond geef ik een 't Haantje van de Koning diner. We zitten dan aan lange tafels op straat en heffen het glas op de Koning en uiteraard ook op onszelf, want eerlijk is eerlijk, Koningsdag is het feest van iedereen en op jezelf mag je ook wel eens het glas heffen!

Als dessert dit jaar een variatie op mijn Crostata al limone, dus:


CROSTATA AL ARANCIONE
De ware koning der verleiders

Ingredienten voor het kortsdeeg
130 gram kristalsuiker
300 gram bloem
2 zakjes vanille suiker
90 roomboter
2 eieren

Ingredienten voor de citroensaus
300 ml vers sinaasappelsap of gewoon Jus d'orange
30 ml sinaasappel likeur 
50 gram ijskoude roomboter in kleine klontjes
140 gram suiker
2 hele eieren
50 gram maizena

Werkwijze
Ik maak deze het liefst in een grote vorm. Als je die a table aansnijdt valt het stil. De sinaasappelsaus glimt, maar is zo mooi opgestijfd dat je hele scherpe punten krijgt. 
Zet de oven op 180oC

Maak het deeg.
Doe bloem, suiker, ei en roomboter in een kom en kneed tot een mooi soepel deeg. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met de bloem en rol een lap deeg uit van 1/2 cm dikte. Bekleed hiermee de vorm. Laat de randen mooi dik. Zo krijg je een knapperige goed gebakken korst die zodra je de crostata aansnijdt, heel blijft en niet afbreekt.


Maak de citroensaus.
Giet de uitgeperste sinaasappelsap samen met de suiker in een steelpan. Voeg maizena toe en zet op een middelmatig vuur. Roer goed door! Staafmixer is perfect. Zodra de saus begint te binden, zet je het vuur laag en voeg je de koude boter toe. 


Dit heet monteren. Je bind zo de saus, maakt hem romig en hij krijgt een mooie glans die je later op je crostata tegemoet zal lachen.

Nu voeg je direct onder goed roeren snel de eieren toe. Ik giet alle eieren in een kommetje en voeg dat dan irect in een keer toe. Let op! Laag vuur en roeren, anders gaat het ei koken en krijg je stukjes ei in je saus. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Giet de saus in de vorm, zodat deze net niet onder staat.

BAKKEN
Een grote crostata gaat langer de oven in de kleine exemplaren. Maak je kleintjes in cupcake vormpjes, let dan goed op dat de korst niet te donker bruin wordt. Bak ze ongeveer 20 a 25 minuut.
Plaats de crostata in de voorverwarmde oven en draai de temperatuur terug naar 175 graden. Kijk af en toe in de oven. De saus gaat opnieuw koken. Geen paniek! Hij zakt van zelf weer terug. Daarom is het belangrijk dat je de vorm niet te veel vult.Na 30 minuten zie je dat de crostata ligt bruin wordt. Haal hem uit de oven en laat afkoelen. Pas op, de saus is zacht en nog niet stijf. Pas als hij door en door afgekoeld is, laat je hem minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Uiteraard kun je hem prima bewaren tot de volgende dag. 


DE MERENGUE of te wel ZWITSERSE MERENGUE
Net voor het serveren, ( het kan ook een uurtje vooraf) maak je het witte opgeklopte schuim dat boven op de taart komt. Je brandt dit met een brander, zodat je mooie bruine toefjes krijgt. 
Sla per ronde crostata vorm ongeveer 4 eiwitten stijf. Voeg een flinke scheut suiker toe, het kan echter ook met weinig suiker. Je kunt het ook stijf kloppen zonder suiker en er net voor het branden wat suiker over strooien. Ik vindt het echter het lekkerst als er iets suiker in het eischuim zit. Zorg dat schaal en klopper totaal vet vrij zijn, anders krijg je het eiwit echt niet stevig. 
Spuit of lepel het schuim op de taart en verdeel het. Niet te netjes, er mogen mooie onregelmatige toefjes op zitten. ook kun je het spuiten met toefjes, of cirkels spuiten. Met de brander volg je de lijnene of de toefjes van het eiwit, en maakt het mooi buin. Letop: eiwit verbrandt snel;)


Nu kun je de taart nog mooi decoreren met bv sinaasappel schil, of oranje eetbare bloemmetjes, sliertjes chokolade, cocao poeder of stukjes bladgoud dat je bij iedere goede winkel van schilders benodigdheden kunt kopen.

SUCCES!

Reacties