VERT JUS


Vanochten heerlijk de druiven struik in de tuin van mijn zus haar Franse huis in Semeries mogen snoeien, krenten en lucht geven. Voor dit geweldige huis in Semeries zie hier. Echt een te heerlijke plek. Van alle gemakken voorzien met grote tuin rondom het huis, zou je er met 13 personen kunnen verblijven. Kijk zelf maar even snel. Mijn zus verhuurt het via Air B&B.

Wat doe je met de afgesnoeide kleine druifjes of de gekrentte druifjes? Juist ja, je maakt vertjus.


Vertjus is het vers geperste sap van onrijpe druiven of ander zomerfruit, denk aan appels. Omdat het snel bederft moet je het bottellen. Dit is echter bijna niet te doen, omdat je eigenlijk altijd maar een kleine hoeveelheid druiven afval hebt. Ik vries de vers gemaakte vertjus daarom altijd in kleine ijsblokvormpje in. Zo kan ik steeds een kleine hoeveelheid gebruiken voor de salade, stoofpot of pasta saus. Vertjus werd in de middel eeuwen al geperst en gebruikt bij het koken. In Syrie beter bekend als Husoum en in Perzie als Ab-ghooreh. Ik denk dat je er ook een heerlijke mayonaise mee kunt maken, maar daarover later meer.


Recept
VERTJUS
Een fris zure substantie die je als azijn kunt gebruiken of als condiment in pasta saus of stoofpotten kunt toevoegen. Het is veel lekkerder en dieper van smaak dan azijn.

Benodigdheden
Ijsblokzakjes 

Onrijpe druiven
Passefiet / roerzeef / sap machine


Bereiding

Ris de druiven van hun takjes en doe ze in de passefiet. Ze de passefiet op een lage pan en draaien maar. Het vraagt enig kracht vertoon, maar al snel stroomt het groene drappige sap in de pan. Giet over in een fles en zet 24 uur in de koelkast om te bezinken.

Nu kun je meerdere dingen doen om het op een later moment te gebruiken. Je kunt het in een ijsblok-zakje gieten en invriezen, of het opkoken en pasteuriseren, maar dan verliest het iets van de frisse smaak. Een Ijsblok-zakje is handiger, want zo kun je kleinere porties gebruiken en heb je altijd wat bij de hand.


avoir du plaisir!

Reacties