WALNOOT LIKEUR


Nocino of Nocillo is een super lekker likeurtje gemaakt van jonge walnoten. Vroeger verzamelde men deze noten in de nacht van St Jan op 21 Juni. Na een nacht van rust, werden de noten dan op alcohol gezet en na enig wachten had je dan in het najaar de heerlijke likeur.  

Dit jaar kreeg ik mijn walnoten wederom van kaas en bierboerderij Mollinkwoner op het landgoed Twickel. Normaliter zijn de walnoten in de maand juni inclussief hun mooie groene bast noch zacht genoeg om in het geheel door te snijden. Dit jaar echter is alles veel eerder en waren de noten al aan het harden. Ik ga ze dus eerst gebruiken voor de likeur en daarna, eenmaal afgegoten, ga ik ze nog eens pikkelen.
WALNOOT LIKEUR
Zoet met een klein bittertje
1 kg walnoten, uiteraard inclusief de groene bast.
1 liter Vodka (zachte soort!) Brandewijn of inmaak alcohol
700 gram basterdsuiker
12 kruidnagels
2 pijpjes kaneel
Schil van 1 citroen (biologisch, onbespoten!)
Schil van 1 sinaasappel (biologisch, onbespoten!)

BE
REIDING

Trek handschoenen aan ( walnoten geven verschrikkelijke bruine vlekken die er maar lastig afslijten ;) Hak de noten plat met de zijkant van een hakmes.Meng alle ingredienten goed door elkaar. Giet de alcohol er bij. Prop de noten in en plastik emmer met deksel. Giet het alcohol mengsel over de noten, sluit de emmer goed af en zet weg. Laat ze voor twee maanden staan op een donkere koele plek. Kijk af en toe in de emmer. Ik doe dat de eerste weken iedere dag even, daarna om de vier dagen, dan twee weken en tenslotte vergeet ik ze. Totdat mijn agenda mij op een ochtend meldt: Noten!

Na twee maanden verwijder je de noten*

Steriliseer mooie flessen in de afwasmachine die je aan de lucht laat drogen. Uiteraard kun je ze ook steriliseren in een pan kokend water.
Zeef de likeur door een fijne zeef en giet over in de fles. Laat deze opnieuw op een donker en koele plaats twee maanden rijpen. Proef de likeur. Is hij niet zoet genoeg naar je smaak, maak opnieuw een suiker siroopje en voeg deze toe. 

*
OVERGEBLEVEN WALNOTENPRUT
de gebruikte walnoten die je nu overhoudt kun je prima gebruiken om te pikkelen. Lees hiervoor even het volgende recept.

Succes.

Reacties