CITROENEN PEKELEN


Je kunt gepekelde citroenen overal kopen. Maar uiteraard zitten er behalve zout, water en citroenen nog andere toevioegingen bij die je eigenlijk niet wilt en ook niet nodig hebt. Dus gewoon even zelf doen. Geloof mij, het is zo gedaan.

GEPEKELDE CITROENENFris, zonnig en lekker
12 Biologische onbespoten citroenen
100 gram zeezout
15 gekneusde zwarte peperkorrels
Plastic emmer of grote glaze pot


Boen 8 van de 12 citroenen grondig schoon onder koud stromend water. Kerf ze met een scherp mes in, zonder ze echt te halveren. Stop bij elke citroen een theelepel zeezout tussen de helften. Strooi een klein handje zeezout op de bodem van de weckpot.
Stop de citroenen dicht op elkaar met de takjes rozemarijn er tussen in. Druk ze goed aan. Strooi nog een handje zout over de citroenen. Halveer de overgebleven 4 citroenen en pers ze uit. Schenk het citroensap over de citroenen en sluit de pot af. Zet hem 3 dagen op de vensterbank. In die tijd onttrekt het zout veel sap aan de citroenen.
Open de pot en druk de citroenen nog eens verder aan. Zorg er nu voor dat ze allemaal onder het citroensap staan. Sluit de pot weer af en laat de citroenen 3 tot 4 weken staan voor je ze gebruikt. Citroenen die boven komen drijven, krijgen een wit laagje schimmel. Geen reden om de hele pot weg te gooien; je hoeft alleen de aangetaste citroen eruit te halen. De pot eenmaal geopend, zijn de gepekelde citroenen ongeveer een jaar houdbaar.

Reacties