GEHAKT BALLETJES 1001 NACHT



Deze gehaktballen zijn een beetje anders dan de standaard gehakt bal. Er zit geen brood in verwerkt en ze zijn van puur rundvlees. Rundvlees is mager vlees. Vergeet niet: goed mengen is erg belangrijk, het liefst met een keuken machine op redelijke snelheid, zodat je een goede emulsie krijgt. Het vet bindt dan met de rest van het vlees. Vet is een smaakdrager en moet dus goed verwerkt worden door het gehele product. Als je goed kijkt, zie je dat het vlees zachter is geworden. 

INGREDIENTEN
500 gram biologisch rundergehaktl
2 biologische eitjes
6 gehakte rode chalot uitjes
2 theelepels Basis mix*
1 snuf gemalen kummel
2 thelepels gerookte paprika poeder
snufje zout
snufje peper
flinke hand gehakte verse blad peterselie

VOOR DE SAUS
2 blik tomatenstukjes
1 fles biologische tomaten passata
sap van een halve limoen
Half kopje zonnebloemolie
Half kopje olijfolie
5 tenen grof gehakte knoflook
3 rode pepers
1 flinke bos rozemarijn, fijn gehakt
1flinke bos dille, fijngehakt

BEREIDEN
Voor de gehaktballen
Voeg alle ingredienten samen en meng het in gedeelte in de keukenmachine met de deeghaak. Het gaat er niet om dat het gesneden moet worden, dus niet het snijmes gebruiken. Heb je geen deeghaak, dan wordt het mouwen opstropen en 20 minuut met de hand doorkneden. Deze stap is echt belangrijk, dus niet stiekem overslaan ;)
Vorm 6 ballen van plm 80 gram en leg ze in een bakblik met een flinke scheut olijfolie. Bak de ballen in de oven op 180 graden voor ongeveer 30 minuut. Af en toe even doorschudden.

Maak ondertussen de saus:
Doe alle ingredienten, behalve de passata en de tomatenblokjes in de keukenmachine en pureer tot een mooie grove pasta. Dan meng je alles tot een mooie grove saus. Voeg nog wat limoensap toe en giet over de gehaktballen. Zorg er voor dat ze goed onder de saus staan. Stoof ze in de oven tot de de saus goed gebonden is. 

*
BASIS MIX
Deze mix gebruik ik vaak in de keuken, je kunt hem zelf heel makkelijk maken. Neem overal 1 theelepel van, doen in een boterhamzakje en schud voorzichtig door elkaar. Niet direct het zakje openen, dan vliegt alles er uit.
Kurkumma
korianderzaad
paprikapoeder
uipoeder
eittepeper
mosterdzaad
fenegriekzaad
zwarte peper
venkelzaad
gember
komijn
karwijzaad
piment
selderijzaad
nootmuskaat

Reacties