SLOE GINFranciscus Sylvius is de bedenker van de originele Gin. Gemaakt met o.a. jeneverbessen, anijs en koriander, was het een middel dat vroeger o.a. gebruikt werd bij maag klachten. 
Tegenwoordig is Gin een hip drankje. Het leuke ervan is, dat je het zelf kan maken zonder te distileren.

In de tuin van het Franse huis van mijn zus staan een aantal oude Sleedoornstruiken, zeg maar bomen. De bessen zien er heerlijk uit, maar pas op. Je tanden lossen spontaan op als je er een in je mond stopt. 
Pluk ze, gooi ze in de vriezer en laat de kou er minstens een weekje over gaan. Net als met boerenkool gebeurt er iets in de plant, waardoor deze meer smaak krijgt. Er vindt een koude-geïnduceerde verzoeting plaats,waarbij zetmeel wordt omgezet in suiker. Maar voordat ik nu in een wetenschappelijke verhandeling beland, gaan we gewoon lekker aan de gang!


INGREDIENTEN

750 ml alcohol 40%
450 gram sleedoornbessen
2 theelepels jeneverbessen 
1 theelepels  koriander zaadjes
2 kardamom zaadjes
2 peprkorrels
1/2 kaneelstokje
Een stuk sinaasappelschil
Een stuk citroenschil
1 stuk zoethout

MAKEN
Pluk de bessen, doe ze in een plastik zak en laat voor een week in de diepvries rusten. Haal ze uit de vriezer en in een metalen pan sla je ze een beetje fijn. Niet te fijn, gewoon een beetje bechadigen, zodat de alcohol makkelijk bij het vruchtvlees kan komen. Neem een schone emmer, of grote wekpot en laat de Sleedoornbessen een week in de alcohol macereren, zodat alle geur en smaakstoffen en uiteraard ook de kleur loskomt in de alcohol. Voeg na een week alle andere specerijen toe. Na twee dagen proef je of de smaak overeenkomt met wat je gedacht had te krijgen. Iedere specerij heeft zo zijn eigenschap:
Zoethoud = zoet
Citroen= fris
Kaneel, kardamom=warm
Peper=pit
Jeneverbes= Ginachtin :)
Koriander=kruidig, aards

Filter de alcohol door een zeef en daarna door een schone keukendoek om de kleine troebele stofjes er uit te halen. Giet over in een mooie fles en zie, je eigen winterse drankje.

Proost.

Reacties