CUMBERLAND SAUS


Een fruitige dunne saus die heerlijk is bij winterse gerechten. Hij is diepe van smaak met een klein fris zuurtje. De naam is afgeleid van het graafschap Cumberland. Deze saus heeft een duidelijke basis afkomstig uit de middeleeuwen, waar zure condimenten als Vert-jus en scherpe sauzen een welkome begeleider waren bij de vettere vlees en vis gerechten. Zuur en scherp (denk aan mosterd) neutraliseert vet, denk aan de uitdrukking "mosterd na de maaltijd"

recept
CUMBURLAND SAUS

Ingredienten

500 gram Cranberries
300 ml Port
115g suiker
125ml sinaasappel sap VERS!
1 theelepel maizena
1 theelepel mosterd
1 theelelep citroensap
Snufje kruidnagel
75g gele rozijnen
2 eetlepels sinaasappel schil
1 theelepel citroen schil
1 snufje zout

Doe de cranberrys samen met de port, suiker, sinaasappelsap en kruidnagel in een pan en verwarm op het vuur.

Meng mosterd, maizena, citroensap en een beetje water tot een mooi glad papje. Zodra alle ingredienten goed koken en pruttelen, voeg je het maizena papje toe.

Een maal goed doorgekookt, neem je de pan van het buur.
Meng goed door, neem de helft apart en pureer de andere helft in de pan met een staafmixer. Voeg de andere helft weer toe samen met de rozijnen, sinaasappel en citroenschil en meng goed door.

Haal van het vuur, laat goed afkoelen en bewaar in de koelkast tot nodig. Prima in te vriezen.




Reacties