RAZEND SNELLE RISOTTO

Gisteravond had ik een tafel vol bankiers voor het diner. Na een dag werken heeft men trek. Maar omdat de zomer sinds twee dagen in het land is, serveerde ik in plaats van de gebruikelijke niet te versmaden oven aardappeltjes met citroen, groene appel en rozemarijn (moet je ook een keer maken, echt te goddelijk) Risotto.
Risotto vraagt om passie, roze wolken van liefde en tederheid. Risotto is smaak, Risotto is traditie en meer nog, risotto is Italiaans. Ik ben Nederlands, ik kan het niet helpen ik ben zo geboren. Als ik er over nadenk ben ik best trots om Nederlandse te zijn. Maar ik ben ook een liefhebber van eten en ik hou van goede dingen om te eten, dus daarom houd ik van de Italiaanse manier van koken en ik hou van, ja, inderdaad, ik hou van Risotto.

Er zijn net zoveel manieren om risotto te maken als er rijst korrels in de pan zitten. Omdat ik veel voor grote groepen kook en a la minuut smaakvolle gerechten op tafel moet toveren ben ik een meester in "short-cut-cooking" Een snellere manier van het bereiden met hetzelfde resultaat, zonder af te doen aan smaak en kwaliteit. Jip, het is mogelijk! Call me mrs. Shortcut voor alles wat je wilt, I don't mind, zolang mensen maar tijdens het eten blijven roepen, dat ze in de hemel zijn beland.RISOTTO met GROENE ASPERGES
Risotto met groene asperges

4 tot 6 personen
10 groene asperges
20 gr gedroogde paddenstoelen, liefst eekhoorntjesbrood
Een flinke hand geraspte overjarige schapenkaas
500 gr risottorijst
1 liter bouillon
1 rode ui
zout en peper
125 ml witte wijn
Flinke scheut virgine olijfolie
1 bos platte peterselie

BOUILLON
Om het lekkerste resultaat te krijgen, maak je een verse bouillon met de volgende ingrediƫnten: Een doos champignons, 1 teen knoflook, 2 porcinni bouillonblokjes een handje gedroogde paddestoelen, hak het fijn in de keukenmachine, voeg 1liter water toe en laat het een uur zachtjes pruttelen en inkoken. Als je hier geen tijd voor hebt, kun je ook bouillonblokjes gebruiken, schaam je niet :)


BEREIDING
Doe een flinke scheut olijfolie in een gietijzeren pan en fruit de fijngehakte ui glazig. Voeg dan 400 gram rijst toe en schep met een houten lepel de olie door de rijst, zodat iedere korrel wordt bedekt met olie. Zodra de korrels beginnen te bruinen, voeg je in een keer langzaam de wijn en de bouillon toe. De rijst moet zwemmen in het vochtig. Zet het vuur laag, deksel half op de pan, plaatje er onder en laat 10 minuten sudderen, regelmatig controleren en zo nu en dan roeren. Zodra het meeste van het vocht is verdampt en opgenomen door de rijst, komt nu het geheim van mijn risotto. Voeg nu pas de rest van de risottorijst toe en roer door, deksel op de pan en 10 minuut wachten. Door het later toevoegen van de rijst, krijg je een perfecte risotto met zachte en een aantal hardere korreltjes. Mocht je per ongeluk de risotto te lang op laten staan, of je gasten op zich laten wachten, is er geen nood aan de man, je risotto blijft een perfecte beet hebben met zachte en hardere korrels.

Controleer regelmatig de beetgaarheid van de korrels. Ze moeten al dente zijn, stevig, een heel klein knappertje mag er in zitten, maar zeker niet papperig. Voeg als laatste de asperges toe, de peterselie en de geraspte kaas en stort op een plat bord.

Roep je vrienden aan tafel. Ik weet zeker dat ze zullen vragen "Ne Voglio ancora" (mag ik nog wat meer......

Reacties