OSSENSTAART SOEP


Thuis maakte mijn moeder deze soep. Ik neem aan dat je niet toevallig ossenstaart in je koelkast hebt liggen, dus een beetje planning is noodzakeljk. Bij de Sligro kun je deze bestellen maar nog veel beter bestel je Bioloigische ossenstaart online.
Echte ouderwetse ossenstaart vind je vrijwel nergens in Nederland. De os is een gecastreerde stier. Na de castratie groeit het dier langzamer dan een standaard stier, maar wordt uiteindelijk vetter. In Nederland houden we niet van vet vlees. De staarten die je koopt als ossenstaart zijn van stieren. Os of niet, aan de smaak doet dat niets af. De smaak is vol en rijk, en daar draait het om.

Recept
INGREDIËNTEN
1 kilo ossenstaart
1 middelgrote wortel, in stukjes gesneden
1 middelgrote ui
1 tl. peperkorrels
1 tl. kruidnagel
1 middelgrote ui, gehakt
1 bundel lente uitjes gehakt
1 tl. nootmuskaat poeder
1 stengel bleekselderij in plakjes
1 bosje lente-ui, fijngesneden
zout en peper
roomboter

Ingredienten
Voor de Madeira gelei
1/8 l madera
3 bladen witte gelatine
Water om in te weken

Bereidingswijze soep

Was de ossenstaart en verwijder alle sporen van het bloed. 
Braad ze aan tot ze mooi bruin zijn.
Doe in een grote pan, bedek het vlees met water. Voeg de hele ui, peperkorrels en kruidnagels toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, laat je alles 1 1/2 tot 2 uur (of in een drukpan voor 30 minuten) gaar koken. Verwijder het schuim met een schuimspaan en voeg meer water toe als dat nodig is. Smelt de boter in een andere pan, bak knoflook en ui en voeg dit, zodra het mooi goud bruin is, aan de dampende pot met de ossenstaart toe.  Voeg ook de nootmuskaat, zoete aardappel, wortel en selderij stengels en laat alles gedurende 3-5 minuten sudderen tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met lente-ui en de madeira gelei ( zie onder)Bereidingswijze Gelei
Verwarm de Madeira zachtjes. Week de gelatine in ruim koud water. Knijp de gelatine goed uit en los al roerende op in de Madeira. Giet het mengsel in een diep bord dat met koud water is omgespoeld. Laat de gelei in de koelkast stijf worden (circa 2 uur). Stort de gelei op een natte houten plank en snijd in kleine blokjes.

 

Reacties